Commentaar: De vliegende start van Joe Biden als Amerikaanse president is veelbelovend

De Amerikaanse president Joe Biden zit ruim twee maanden in het Witte Huis en hij is hard op weg om meer voor elkaar te krijgen dan veel van zijn voorgangers in een hele ambtstermijn. Biden heeft een steunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar door het Congres geloodst om de Amerikanen de coronacrisis door te helpen.

Niek van der Molen

Geplaatst: 07 april 2021 om 12:00

Joe Biden wordt nu al een ‘transformatieve president’ genoemd, een leider die het land een andere richting in laat slaan.   FOTO: AFP
0%

Daarmee vergeleken valt het Europese herstelfonds van 750 miljard euro, ook nog eens uitgesmeerd over vijf jaar, magertjes uit. En vorige week presenteerde Biden een investeringsprogramma van 2250 miljard dollar om miljoenen banen te creëren.

Dit American Jobs Plan wordt al vergeleken met de New Deal van Franklin Delano Roosevelt waarmee Amerika uit de Grote Depressie van de jaren dertig werd getrokken. Als hij ook dit plan door het Congres krijgt, schrijft Biden geschiedenis omdat voor het eerst in decennia de Amerikaanse overheid een grotere rol krijgt bij het sturen van de economie.

Dwarsbomen

Biden maakt vaart met deze stimuleringsprogramma’s omdat er over anderhalf jaar tussentijdse verkiezingen zijn voor het Congres en hij nu nog beschikt over een Democratische parlementaire meerderheid. Uit zijn tijd als vice-president onder Barack Obama weet hij maar al te goed dat een blokkerende Republikeinse meerderheid diens initiatieven dwarsboomde, waardoor Obamacare zo goed als het enige wapenfeit is dat Obama op zijn naam heeft staan.

Dat een groot deel van de miljardeninjectie in de economie rechtstreeks terecht komt in hun portemonnee is bij burgers niet onopgemerkt gebleven

Het blijft koffiedik kijken, maar gezien de riante steun van de bevolking voor het coronaherstelplan lijkt het erop dat hij de gunst van de kiezers voorlopig wel houdt. Dankzij Biden is het vaccinatieprogramma op stoom gekomen en is het economisch herstel door het steunpakket verrassend snel weer ingezet. Dat een groot deel van de miljardeninjectie in de economie rechtstreeks terecht komt in hun portemonnee is bij de burgers niet onopgemerkt gebleven.

Transformatieve president

Biden wordt nu al een ‘transformatieve president’ genoemd, een leider die het land een andere richting in laat slaan. De vorige was Reagan die een zo klein mogelijke rol voor de overheid in de stimulering van de economie zag weggelegd. De Republikeinen, met hun afkeer van een grote overheid en belastingverhogingen voor de rijkeren, zitten nog steeds op dat spoor.

Lees ook: Commentaar: Joe Biden rekent ook op Europese Unie voor het aanpakken van China

Het mag dan ook geen verrassing heten dat alle Republikeinse parlementariërs tegen het coronaherstelplan hebben gestemd en dat naar alle verwachting ook tegen Bidens banenplan zullen doen. Daarmee schieten ze zichzelf in de voet, want ze kunnen geen enkel politiek krediet ontlenen aan de successen van de stimuleringsprogramma’s. En dat hebben ze ook niet verdiend. De enige die dat wel heeft is Biden.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten