Dit artikel krijgt u aangeboden door haardenexpert.nl.

Hoe stook je een duurzaam vuur?

Steeds meer huishoudens en bedrijven richten de aandacht op duurzaamheid, en gaan op zoek naar de beste manieren om duurzamer te wonen en te werken. Eén daarvan is duurzaam stoken. Duurzame verwarming is een must-have als je het belang van het milieu hoog in het vaandel draagt, en je steentje wilt bijdragen aan een duurzame maatschappij. Duurzamer stoken, dat kan op verschillende manieren. In het onderstaande overzicht krijg je meer informatie!

Van onze adverteerders
haardenexpert.nl  
0%

Duurzaam stoken, hoe doe je dat?

Er bestaan tegenwoordig heel wat hulpmiddelen om duurzamer te stoken. Welke keuze moet je nu precies maken? Die vraag kan je voor jezelf beantwoorden, na het lezen van onderstaand overzicht:

1. Een gezellige houtkachel

Een van de verwarmingsmethodes voor je woning is een houtkachel. Een dergelijke kachel brandt op gewoon hout, dat je gemakkelijk kunt kopen of zelf kunt maken. Hierdoor is het een stuk beter voor het milieu, zeker bij systemen met een laag warmteverlies en een hoog rendement. Daarbij voegt een houtkachel of een inbouw houtkachel natuurlijk heel wat toe aan de look en feel van je interieur!

2. Elektrische haarden

Een opkomend, duurzaam alternatief: elektrische haard vrijstaand. Vooral als je slim met het systeem omgaat; steek bijvoorbeeld enkel de haard aan in ruimtes waar je op dat moment aanwezig bent. Op die manier bespaar je heel wat energie! Daarbij kan je de temperatuur van de haard ook relatief laag zetten. Zo verbruik je minder én kan je toch genieten van een sfeervol vuur in de kamer.

3. De pelletkachel

Ook een zogenaamde pelletkachel is een slimme investering als je duurzaamheid op het oog hebt. Een pelletkachel werkt een beetje als een gewone houtkachel, maar dan op houtpellets, samengedrukte stukken hout. Het gevolg is dat eenzelfde hoeveelheid houtmassa méér warmte kan produceren. Daarbij kan een houtpellet kachel vaak heel precies worden afgesteld, waardoor je je verbruik nog beter kunt regelen.

Bovenstaande lijst geeft slechts enkele goede verwarmingsmethodes om duurzamer te stoken. Wil je nog méér uit je duurzame levensstijl halen? Lees dan snel verder voor enkele handige tips!

Extra tips om duurzaam te stoken:

Gebruik droog hout
Heb je een gewone houtkachel of pelletkachel? Probeer dan enkel hout te gebruiken dat een vochtigheidsgraad heeft van minder dan 20%. Op die manier kan je meer warmte halen uit een lichter gewicht hout én zal het hout ook beter branden.
Let op het rendement van je kachel
Zoals vermeld is het rendement van een kachel erg belangrijk. Ben je nog steeds op zoek naar een goed model, hou dan vooral dit rendement in het oog. Hoe hoger het ligt, hoe méér warmte je krijgt voor minder hout of gas.
Zet de haard niet altijd aan en uit
Ten slotte is het een goed idee om een kachel of haard iets langer te laten branden, in plaats van die steeds weer uit en aan te zetten. Vooral bij pelletkachels is dit belangrijk, aangezien je zo heel wat energie kunt besparen!

De redacteuren van het Friesch Dagblad zijn niet betrokken bij de inhoud van dit gesponsorde artikel.

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten