Reina Anema verruilt ‘familie’ van Team FrySk voor nieuw schaatsavontuur bij Jumbo-Visma

Reina Anema wisselt minder dan een jaar voor de Olympische Spelen van team. De 27-jarige schaatsster uit Gorredijk heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij de Jumbo-Visma-ploeg van coach Jac Orie.

Van onze sportredactie

Geplaatst: 07 april 2021 om 16:54

Reina Anema in de kleuren van haar nieuwe ploeg   FOTO: TEAM JUMBO-VISMA
0%

Anema komt over van Team FrySk, waar ze haar schaatscarrière de voorbije winters onder leiding van trainer Siep Hoekstra nieuw leven inblies. Afgelopen seizoen pakte ze bij de NK afstanden op zowel de 3000 (4.04,28) als 5000 meter (7.01,37) een zilveren medaille. Een maand later eindigde ze bij de nationale allroundkampioenschappen als derde achter Melissa Wijfje en winnares Antoinette de Jong, die bij Jumbo-Visma één van haar ploeggenotes wordt.

,,Ik fyn it hiel bysûnder dat ik de kommende twa jier foar it bêste reed-rydteam yn de wrâld útkomme mei”, laat Anema in een reactie weten. ,,Wy steane oan de ‘vooravond’ fan it olympyske seizoen, dus doe’t Jac my belle en fertelde dat se in ekstra frou foar de allroundtrein sochten, wie ik bêst in bytsje ferrast. Ik hie net tocht dat der noch feroarings plakfine soene binnen de ploech. Mar ik sjoch der nei út om yn sa’n profesjonele omjouwing oan de gong te gean. De hiele ploech azemet topsport en alles is ‘tot in de puntjes’ regele.”

Doe’t Jac my belle en fertelde dat se in ekstra frou foar de allroundtrein sochten, wie ik bêst in bytsje ferrast

Anema kijkt met een goed gevoel terug op haar tijd bij Team FrySk. ,,It fielde foar my as in famylje, benammen troch de spesjale bân dy’t ik mei Siep ha. Ik siet goed op myn plak, mar koe dizze kâns net rinne litte. Ik wit dat it noch better kin en sil der alles oan dwaan om dat te berikken.”

Coach Orie is blij met de komst van Anema. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Reina een goede versterking is voor onze vrouwentrein. Met Antoinette, Carlijn (Achtereekte, red.), Joy (Beune, red.) en Reina hebben we vier schaatssters die allemaal uit de voeten kunnen op de 1500, 3000 én 5000 meter, waardoor ze optimaal van elkaar gebruik kunnen maken en elkaar kunnen versterken. Reina past er met haar kwaliteiten perfect tussen. De laatste jaren heeft ze al een aantal keer mooie dingen laten zien, maar ik denk dat ze haar plafond nog lang niet heeft bereikt. Er zit nog veel rek in haar prestaties. Ik kijk uit naar onze samenwerking en als ploeg gaan we er alles aan doen om het maximale eruit te halen.”

Veertien schaatsers

De hoofdmacht van Jumbo-Visma bestaat aankomend seizoen uit veertien schaatsers, onder wie naast Anema en De Jong ook Sven Kramer. Beau Snellink (afkomstig van TalentNED) en Tijmen Snel (doorgestroomd vanuit de opleidingsploeg) kwamen eerder al de gelederen versterken, terwijl Kars Jansman zijn handtekening zette onder een nieuwe eenjarige verbintenis. Hein Otterspeer besloot na zeven seizoenen de ploeg te verlaten.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten