Met een schuin oog kijken ze op Schiermonnikoog wel eens naar buureiland Ameland. Schiermonnikoog heeft grootse duurzame plannen op het eiland en wil in 2030 volledig zelfvoorzienend zijn. Terwijl er op Ameland al in 2016 een zonnepark werd gebouwd met 23.000 zonnepanelen en meer concrete ideeën bestaan voor onder andere nóg een zonnepark met een hogedrukvergister, lag het project Dursum Eilaun dat twee jaar geleden werd aangekondigd, stil.
Gisteren kwam er een vervolg van het plan met de aankondiging van gesprekken met eilandbewoners, die door Klaas Jan Noorman, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, werden aangekondigd als eiland charettes. Bij deze gesprekken kunnen bewoners, maximaal vijf per online sessie, zeggen welke kansen zij zien voor verduurzaming.
Hoe snel?
,,Het eindpunt, namelijk een energieneutraal eiland in 2030, is in al die scenario’s gelijk, het is alleen de vraag hoe snel je naar dat punt toe wil groeien”, legde Noorman de opties uit. Hij hoopt vooral inzicht te krijgen in projecten waar Schiermonnikoog de komende jaren in moet investeren.
Het eindpunt, namelijk een energieneutraal eiland in 2030, is in al die scenario’s gelijk, het is alleen de vraag hoe snel je naar dat punt toe wil groeien
Het overleg met bewoners was een eis die in 2019 door de raad werd gesteld. In eerste instantie behelsde het plan Dursum Eilaun de bouw van een collectieve windmolen op de veerdam en twaalf houten windmolens bij boerderijen. Verder moest de openbare benzinepomp op het eiland alleen klimaatneutrale brandstof leveren en kregen alleen emissievrije voertuigen een parkeervergunning.
Lees ook: Waddenfonds: 8,5 miljoen voor beleving en eten
Dit bleek te ambitieus. De bouw van windmolens ligt gevoelig op het eiland. Een amendement van Samen voor Schiermonnikoog in 2019, waarin het opriep eerst het draagvlak bij bewoners te polsen voor er over windmolens gesproken werd, kreeg voldoende steun.
Horeca en huizen
Uit een onderzoek naar het gebruik van elektriciteit op het eiland, ontdekte het adviesbureau Sinz dat ook bij het project betrokken is, dat in de eerste jaren de meeste winst te halen valt door horecapanden en woningen te verduurzamen. ,,Dat is niet gek, want horeca is de grootste sector op het eiland”, lichtte Noorman toe.
Lees ook: Duurzamer gaan leven heeft zeker zin, maar het is niet dé oplossing van de klimaatcrisis
Verder werd steeds benadrukt, ook door burgemeester Ineke van Gent, dat duurzaamheid niet alleen iets vóór maar ook ván de eilanders moet zijn.
Zo is het echt energie van ons en nog belangrijker, wordt het voor iedereen financieel mogelijk om mee te doen
Dat kon Frits Wijburg van de lokale energiecoöperatie De Sintrale bevestigen. De energie die op een aantal daken op het eiland nu al wordt opgewekt via zonnepanelen wordt verkocht aan Energie van Ons dat weer energie levert op Schiermonnikoog. ,,Zo is het echt energie van ons en nog belangrijker, wordt het voor iedereen financieel mogelijk om mee te doen.”
Niet de kartrekker
De Sintrale is niet de kartrekker van het project Dursum Eilaun, wel een partner. Eigenlijk doet de lokale energiecoöperatie al op kleine schaal wat de gemeente met dit project op grote schaal wil doen.
Volgens Van Gent zet de gemeente nu serieuze stappen. ,,Ook de kleinste gemeente van Nederland kan hierin een groot voorbeeld zijn.”