Achtergrond: Coronapandemie leidt volgens Amnesty International in meerdere landen tot aanval op mensenrechten

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, zegt Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport. Verschillende landen gebruiken de crisis om individuele vrijheden te beperken.

Geplaatst: 08 april 2021 om 20:00

Veel landen, zoals Rusland, voerden tijdens de pandemie wetten in die rechten zoals de vrijheid van vergadering aan banden leggen, meldt Amnesty International in zijn jaarraport.   FOTO: AFP
0%

Tal van regeringen voerden wetten in die kritiek op de aanpak van de pandemie criminaliseren, stelt het jaarrapport van Amnesty International, dat gisteren is verschenen.

„Dat gaat van ontoereikende beschermingsmaatregelen tot het verspreiden van regelrechte leugens en misleiding”, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. „Sommigen proberen ingrijpende noodmaatregelen te normaliseren, terwijl een groep kwaadwillige machthebbers nog een stap verder gaat: in plaats van mensen te beschermen, gebruiken ze de situatie om hun machtspositie te versterken ten koste van de rechten en vrijheden van burgers.”

Nepnieuws

Zo heeft de regering van premier Viktor Orbán in Hongarije een gevangenisstraf van vijf jaar ingevoerd voor het ‘verspreiden van valse informatie’ over corona. In Golfstaten als Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gebruikten de autoriteiten corona als een voorwendsel om de vrijheid van meningsuiting verder in te perken. Mensen die via sociale media commentaar hadden op de aanpak van corona werden vervolgd wegens het verspreiden van nepnieuws.

In China verdwenen artsen en bloggers die in een vroeg stadium alarm sloegen over de corona-uitbraak, of ze werden gevangengezet. Cruciale informatie werd zo te laat met de rest van de wereld gedeeld.

In Nigeria leidde buitensporig politiegeweld tot doden bij demonstranten, en onder het beleid van president Bolsonaro in Brazilië escaleerde het politiegeweld

In de Filipijnen gaf president Duterte de politie opdracht mensen die protesteerden of ‘voor problemen zorgden’ tijdens quarantaines dood te schieten. In Nigeria leidde buitensporig politiegeweld tot doden bij demonstranten, en onder het beleid van president Bolsonaro in Brazilië escaleerde het politiegeweld tijdens de coronapandemie. In het land werden minstens 3181 mensen gedood door de politie in de eerste zes maanden van 2020. Dat is een gemiddelde van zeventien doden per dag.

Mensenrechten beknotten

Terwijl de aandacht van de internationale media volop gericht was op de pandemie, gebruikten sommige landen de crisis om burgerrechten nog verder te beknotten. Zo voerde Rusland in december 2020 wetten in die leidden tot nieuwe, vergaande inperkingen van de rechten op vrijheid van vergadering, vereniging, meningsuiting en van toegang tot online informatie.

Lees ook: Opinie: Leidingwater kan in Afrika het leven van vooral meisjes en vrouwen ingrijpend veranderen

In China legitimeerde president Xi Jinping politiek gemotiveerde onderdrukking in Hong Kong met een nieuwe, verstrekkende nationale veiligheidswet. In India werd onafhankelijke mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties het werken onmogelijk gemaakt. Ook Amnesty International India moest het werk in september 2020 neerleggen nadat de autoriteiten de banktegoeden van de organisatie hadden bevroren.

Oeganda, dat 1,4 miljoen vluchtelingen opvangt, sloot aan het begin van de pandemie de grenzen. Daardoor zitten 10.000 mensen vast aan de grens met de Democratische Republiek Congo

De pandemie kwam bovenop de al precaire situatie van vluchtelingen, asielzoekers en migranten in veel landen. Velen zitten vast in erbarmelijke omstandigheden, zonder levensnoodzakelijke hulp in kampen of aan de grenzen. Zo sloot Oeganda, dat 1,4 miljoen vluchtelingen opvangt, aan het begin van de pandemie de grenzen. Daardoor zitten tienduizend mensen vast aan de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC).

Moeilijker toegang

Het rapport documenteert ook de toename van gendergerelateerd en huiselijk geweld. Door de vrijheidsbeperkingen voor het terugdringen van de pandemie, hebben slachtoffers moeilijker toegang tot bescherming en steun, is er een gebrek aan vertrouwelijke rapporteringsmechanismen en zijn veel diensten terug geschroefd of opgeschort.

Lees ook: Achtergrond: Rebellen, huurlingen en leger maken zich schuldig aan geweld tegen burgers in Mozambique

Wereldleiders richten in deze coronacrisis ook grote schade aan door internationale samenwerking te blokkeren of te ondermijnen, stelt Amnesty. Rijke landen zoals de VS onder voormalig president Trump kochten het grootste deel van het vaccinaanbod op en slaagden er niet in om farmaceutische bedrijven ertoe aan te zetten hun kennis en technologie te delen zodat het wereldwijde aanbod van coronavaccins sneller kon worden uitgebreid.

De enige uitweg uit deze puinhoop is via internationale samenwerking. Staten moeten ervoor zorgen dat vaccins snel, gratis en overal beschikbaar zijn

„De pandemie heeft pijnlijk blootgelegd hoe slecht regerings-leiders samenwerken in tijden van wereldwijde nood”, zegt Callamard. „De enige uitweg uit deze puinhoop is via internationale samenwerking. Staten moeten ervoor zorgen dat vaccins snel, gratis en overal beschikbaar zijn. Farmaceutische bedrijven moeten hun kennis en technologie delen, zodat iedereen beschermd wordt. G20-leden en internationale financiële instellingen moeten schuldverlichting bieden aan de armste 77 landen zodat die de pandemie en de gevolgen ervan kunnen aanpakken.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten