Commentaar: Er ligt een opdracht voor overheden om verder te kijken dan koopkrachtplaatjes

Na Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek is Zuidwest-Fryslân de best presterende regio in Nederland. Klopt niet? Als u in die reflex schiet, bent u waarschijnlijk opgevoed met het idee dat economische groei leidend is. De stelling klopt wel degelijk als je niet kijkt naar het bruto binnenlands product (bbp) maar naar brede welvaart, zo bleek afgelopen week uit een onderzoek van de Rabobank.

Peter Halbersma

Geplaatst: 08 april 2021 om 12:00

Er ligt een opdracht voor overheden om verder te kijken dan koopkrachtplaatjes en voor ondernemers om kansen te zien in een nieuwe economie.   FOTO: ANP
0%

Dat gaat veel verder dan economische groei: ook milieu, sociale omgangsvormen, veiligheid, gemeenschapszin en wonen tellen mee. Brede welvaart; betekenisvol ondernemen; de donuteconomie: het is goed dat er meer aandacht komt voor deze meer omvattende termen voor het kwalificeren van onze levensstandaard.

Ook komen er steeds meer rapportages los over hoe het met onze welzijn en welvaart is gesteld. En per regio valt zo beter aan te geven hoe bewoners erop vooruit- of achteruitgaan in de breedste zin van het woord. Dat geeft bestuurders, maar ook de gemeenschap, betere meetinstrumenten in handen om te sturen op een hogere levensstandaard voor iedereen.

Harmonisatie

De provincie Fryslân liep al voorop met het coalitieprogramma Lok op 1 waarin geluk dus centraal staat bij beleid. Er wordt gebruik gemaakt van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. In Buitenpost werkt het bedrijf Opnieuw aan het harmoniseren van sociale winst, ecologische winst en financiële winst. En zo komen er steeds meer ondernemers en overheden die verder kijken dan dat ene bbp-cijfer.

Toch was de brede welvaart in de regio ‘Sneek’ hoger. De Friese paradox ‘meer tevreden met een lagere economische groei’ gaat hier weer op

Ter illustratie nog: in 2019 had de regio Haarlemmermeer en omgeving (waar Schiphol bij hoort) een economische groei van 3,64 procent. In Zuidwest-Fryslân bedroeg die 1,52 procent. En toch was de brede welvaart in de regio ‘Sneek’ hoger. De Friese paradox ‘meer tevreden met een lagere economische groei’ gaat hier weer op.

Genoeg

Een economie gebaseerd op het genoeg, op tevredenheid, kan kwaliteit van leven borgen. Dit wordt ook ondersteund met empirische data, zo stelde lector Green logistics Matthias Olthaar gisteren in deze krant. Behalve de bekende onderzoeken op het gebied van biodiversiteit en klimaat, tonen psychologie-studies aan dat kwaliteit van leven van mensen toeneemt met het inkomen, echter tot een bepaald en zeer beperkt niveau. Vanaf dat niveau stabiliseert het en daarna neemt het zelfs af. Meer is dus niet altijd beter. Slechter zelfs.

Nu al worden lokaal met moeite voorzieningen opengehouden die juist zo bijdragen aan de sociale cohesie. Een extra klap daar raakt zeker onze brede welvaart

Er ligt een opdracht voor overheden om verder te kijken dan koopkrachtplaatjes en voor ondernemers om kansen te zien in een nieuwe economie. Daar hoort op korte termijn al bij dat we ons niet kapot bezuinigen om zo snel mogelijk de kosten van de coronacrisis in te lopen. Nu al worden lokaal met moeite voorzieningen opengehouden die juist zo bijdragen aan de sociale cohesie. Een extra klap daar raakt zeker onze brede welvaart.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten