Meer sportieve activiteiten mogelijk door coronatestproef, zoals weer met vierhonderd man een tocht lopen

,,Alle normale coronamaatregelen blijven gelden”, zegt Eric Lansu van Stichting Friesland Beweegt. ,,Binnen een mondkapje op, afstand bewaren, en handen wassen. Het grote verschil is dat je normaal maar met vier mensen buiten een sportieve activiteit mag doen en nu is dat vierhonderd.” Samen met onder andere tochtcoördinator Ben Bloemink van gemeenschapshuis de Molewjuk, organiseert hij de Roeken en Katten wandeltocht.

Anna Sofia From

Geplaatst: 08 april 2021 om 18:00

Ben Bloemink en Douwien Hofstra, organisatoren van de Roeken en Katten wandeltocht lopen in de tuin van het Poptaslot, waar de route langs gaat.   FOTO: HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN
0%

De tocht die al meerdere keren was uitgesteld kan nu toch doorgaan op 24 april als onderdeel van de nieuwe proef. Vanaf 17 april kunnen sportieve Friezen meedoen aan verschillende evenementen en activiteiten. Het kabinet maakte dinsdag bekend op verschillende plekken in het land proeven te doen, waarbij mensen toegang krijgen tot een activiteit of evenement met een negatieve coronatest.

De tocht is genoemd naar de inwoners van Bitgum, de Roeken, en van Ried, de Katten. Dit jaar is de tocht echter wel wat aangepast en kan er niet vanuit Ried gestart worden. Vanaf het gemeenschapshuis in Bitgummole zijn er twee routes mogelijk, één naar Bitgum en Berlikum en één richting Engelum en Marsum. Alle deelnemers en vrijwilligers moeten een negatieve uitslag van een corona sneltest laten zien van de voorgaande dag.

Tijdsblokken

,,We werken ook met tijdsblokken, mensen schrijven zich in en kiezen dan wanneer ze van start willen gaan. Daarmee voorkom je drukte bij het controlepunt”, legt Lansu uit. De bezoekers krijgen vervolgens een bandje, waarmee de hele dag duidelijk is dat ze gecontroleerd zijn.

,,Er zit best een hoop extra organisatie in, maar we hebben het erg graag voor over”, vertelt Lansu. ,,We willen mensen motiveren om meer te bewegen. Dat lukt toch het beste door mensen met elkaar een sportieve activiteit te laten ondernemen.” Er kunnen maximaal vierhonderd mensen meedoen aan de tocht, waarvan 250 zich al eerder hadden ingeschreven.Vanavond kunnen de laatste 150 mensen zich nog inschrijven.

We zijn nu alleen geopend voor de zwemlessen en de topsport, dus we zijn heel blij dat we de verenigingen ook iets kunnen bieden

In de hal van Sportstad Heerenveen mag er weer met maximaal honderd personen aan inline skaten worden gedaan. ,,We zijn nu alleen geopend voor de zwemlessen en de topsport, dus we zijn heel blij dat we de verenigingen ook iets kunnen bieden. Ze kunnen weer lekker trainen op de baan, dus we zijn er zeker heel blij mee,” zegt Sandra Zwolle, namens Sportstad Heerenveen.

Ervaring

In Gorredijk mag er op 24 april weer een korfbaltoernooi met andere verenigingen georganiseerd worden. Het gaat hierbij om maximaal 120 deelnemers van 14 en 15 jaar en acht teams van vier Friese verenigingen. ,,We willen heel deze zomer al wat meer kunnen organiseren en het zou heel mooi zijn als deze test daar aan bij kan dragen”, zegt Arend Waninge namens korfbalvereniging LDODK. De vereniging heeft al ervaring opgedaan met de organisatie van evenementen in coronatijd. De spelers die landelijk op het hoogste niveau speelden mochten binnen competitie spelen alvorens ze getest waren op corona.

We trainen al een paar maanden buiten met inachtneming van regels en we hebben veel vrijwilligers die wel willen bijspringen

,,Die ervaring speelt ook mee in dat we het nu mogen organiseren”, legt Waninge uit. De precieze details rond de organisatie moeten nog duidelijk worden, maar vast staat dat er geen publiek welkom is en dat de basis coronamaatregelen in acht moeten worden gehouden. ,,We trainen al een paar maanden buiten met inachtneming van regels en we hebben veel vrijwilligers die wel willen bijspringen, dus de organisatie van het toernooi moet helemaal goed komen.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten