Neushoorn Leeuwarden ontwaakt uit winterslaap en doet dienst als proefpodium met coronatoegangstesten

De eerste stap in de goede richting. Daarop hoopt directeur van Neushoorn Serge Hollander, nu er in april proeven met coronatoegangstesten voor de cultuursector op de agenda staan.

Redmar Bosma

Geplaatst: 08 april 2021 om 15:00

Serge Hollander heeft het van iedereen bij Neushoorn nog het makkelijkst. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

Hollander was erg verheugd toen hij dinsdag hoorde dat de proeven doorgang vinden. ,,Zeker omdat we er al een tijd mee bezig zijn. Wij hebben ons opgegeven als een van de locaties waar deze pilot mogelijk zou worden gehouden. Het is namelijk belangrijk dat dit ook in Fryslân gebeurt. En voor onszelf is het natuurlijk mooi dat het in eigen huis is. Wij zijn ervan overtuigd dat dat op een verantwoorde manier kan”, zegt Hollander (44). ,,Het lijkt wel wat op de situatie van voor de strengere lockdown, toen we dertig tot vijftig man konden verwelkomen. Alleen zijn het er nu 102.”

Dinsdag werd bekendgemaakt dat musea, theaters, dierentuinen en sportstadions in april enkele dagen op proef publiek toelaten. Voorafgaand moeten bezoekers een sneltest doen om uit te sluiten dat ze besmet zijn met corona. Op deze manier wordt gekeken of een ‘testsamenleving’ uitvoerbaar is.

Kaal

,,Als de pilots goed zijn gegaan, kan er hopelijk weer meer open. Dat is belangrijk voor zowel de bezoekers als de medewerkers en vrijwilligers hier. Die willen graag weer aan de slag. Zij hebben voor dit vak gekozen, maar alles is leeg hier. Alleen D’drive, de school voor creatieve opleidingen van het Friesland College, is hier doordeweeks bezig. Voor de rest is het kaal. Geen programma.”

Daar komt op 25, 26 en 27 april verandering in. Zangeres Lakshmi staat reeds ingepland. De rest van het programma moet nog worden gevuld. Zaterdag begint de verkoop.

 

De verdiensten zijn nog erg beperkt. Er mogen straks 102 mensen komen, op basis van de anderhalvemetermaatregel. Normaal zouden dat er zo’n 700 zijn

Ondanks dat Hollander blij is dat Neushoorn weer publiek mag ontvangen, zorgt dit op financieel vlak voor weinig verandering. ,,De verdiensten zijn nog erg beperkt. Er mogen straks 102 mensen komen, op basis van de anderhalvemetermaatregel. Normaal zouden dat er zo’n 700 zijn. We hopen dan ook dat die regel naar aanleiding van de proef niet meer nodig zal zijn, zodat je weer gebruikelijke inkomsten kunt genereren. Zolang dat niet het geval is, heb je steun van fondsen nodig. Daar maken we optimaal gebruik van. Het is alleen nog onzeker of die intact blijven als je straks verder gaat met een beperkt aantal bezoekers. Gelukkig staan we er gezond voor.”

Bijzonder begin

Hollander volgde op 1 januari van dit jaar Yvonne Bleize op als directeur van het poppodium. Een bijzonder moment om in te stappen, erkent hij, maar klagen doet hij niet. Integendeel. ,,Voor mij is het van iedereen bij Neushoorn nog het makkelijkst. Ik heb de tijd voor corona hier niet meegemaakt. Ondanks de onzekerheid is het een mooi moment om te starten. Het kan nu alleen maar beter gaan”, zegt hij monter. ,,Plus, we hebben nu tijd om met elkaar te bouwen. Vanuit een crisissituatie moet je kijken waar je naartoe wilt. Hoe moet het programma eruitzien, wat is onze meerjarenvisie?”

Lees ook: Friese cultuursector opgetogen over proef coronatoegangstesten voor bezoek aan musea, theaters en evenementen

Duidelijk is in ieder geval dat Neushoorn meer het centrum van popcultuur wil worden in plaats van alleen popmuziek. Om die reden was er onlangs een expositie voor de ramen van de voormalige rookruimte. ,,We zien dat veel mensen daar langs wandelen, dus leek het ons aardig hen iets leuks mee te geven. De tweede expo komt eraan. We willen het hier meer laten bruisen.”

 

Vanuit een crisissituatie moet je kijken waar je naartoe wilt. Hoe moet het programma eruitzien, wat is onze meerjarenvisie?

Daarnaast tracht Neushoorn om dansgezelschap Ivgi & Greben naar Leeuwarden te halen, is het intensiever gaan samenwerken met kunstinitiatief Voorheen De Gemeente, en lopen er gesprekken met meerdere partners uit de omgeving, zegt Hollander.

Frustrerend

Artiesten die eerder op de planning stonden, moesten vanwege de lockdown worden afgezegd. Daardoor veranderde de agenda continu. Frustrerend, maar gelukkig willen velen van hen op een later moment alsnog naar Fryslân komen. ,,Alleen je wilt dat natuurlijk zo snel mogelijk laten gebeuren. Maar het vooruit plannen is nu gewoon lastig.”

Toch heeft Hollander fiducie in de komende periode. ,,Ik verwacht dat het vaccineren heel belangrijk zal zijn om alles straks weer te kunnen opstarten. Idealiter kun je straks iedereen weer toelaten. Als dat kan door middel van een negatieve test of een vaccinatiebewijs, dan doen we dat graag.”

 

Mensen willen weer eens iets anders dan thuis de hele dag achter de computer zitten. Ze hunkeren naar nieuwe ervaringen

,,Ik hoor van velen dat ze graag weer bij ons langskomen. Daarom ben ik blij dat we met deze proef eindelijk weer iets kunnen doen. Mensen willen weer eens iets anders dan thuis de hele dag achter de computer zitten. Ze hunkeren naar nieuwe ervaringen. Daarom groeit de behoefte aan cultuur.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten