Nieuw ontwerp voor wooncentrum Almenum in Harlingen is nog niet iedereen naar het zin

Steeds meer seniorenwoningen in Almenum komen al leeg te staan. De in totaal 162 woningen in het verouderde wooncentrum in Harlingen moeten plaats maken voor de nieuwbouw van 130 levensloopbestendige sociale huurwoningen door de Bouwvereniging Harlingen. Daarnaast bouwt wooncentrum Harlinga 25 huurwoningen in de duurdere vrije sector op het terrein.

Richard de Boer

Geplaatst: 08 april 2021 om 19:00

Het stedenbouwkundig ontwerp van de nieuwe situatie.   AFBEELDING: BOUWVERENIGING HARLINGEN
0%

Een stuurgroep, voorgezeten door wethouder Erik de Groot, stelde vorige maand het stedenbouwkundige plan voor het nieuwe Almenum vast. Sindsdien duiken er protestborden op in voortuinen aan de Midlumerlaan, waar bewoners zich zorgen maken over hun privacy vanwege de toegenomen omvang van de woningen in het nieuwe ontwerp.

Het uit 1975 stammende wooncomplex Almenum bestaat uit een woontoren van zo’n 25 meter en omliggende appartementen met een, twee of drie woonlagen. In het nieuwe ontwerp komen daar onder meer twee prominente gebouwen van naar schatting vijftien meter hoogte voor terug. „Ik vind het zonde om een hele muur van bebouwing langs de laan te krijgen”, zegt Matthieu van Berkel van de Belangenvereniging Buurtbewoners Midlumerlaan (BBM). „Een van de gebouwen staat straks als een soort tribune van vijf verdiepingen naar de begraafplaats gericht.”

Klankbordgroep

De buurtbewoners werden de afgelopen maanden in een klankbordgroep bij de plannen betrokken. Zo zijn de twee hogere gebouwen in het ontwerp haaks komen te staan op de Midlumerlaan om inkijk te voorkomen. Van Berkel: „Er zijn wel concessies gedaan, maar toen ze bij de laatste schetsen uitkwamen, vormde dat ineens het plan.”

Er zijn wel concessies gedaan, maar toen ze bij de laatste schetsen uitkwamen, vormde dat ineens het plan

En dat plan voor in totaal 155 woningen op het terrein is volgens de BBM in tegenspraak met de woonvisie van de gemeente, waarin vermeld staat dat er honderd appartementen worden gerealiseerd. Maar volgens wethouder De Groot is de woonvisie niet een in beton gegoten document. „Daarnaast is er ook sprake van krapte op de woningmarkt in Harlingen.”

Lees ook: Actieplan moet economie van Harlingen en Waadhoeke impuls geven van 22 procent

Iedereen heeft ingeleverd

„Er moeten hier tweehonderd mensen worden gehuisvest”, zegt Jan Tuininga van de stichting Huurdersbelangen Almenum. Hij vindt dat iedereen water bij de wijn heeft moeten doen. „Van onze zijde is ook heel wat ingeleverd. Zo kun je nu door het hoofdgebouw overdekt van west naar oost lopen. Dat wilden vooral de oudere bewoners van tachtigplus behouden, maar dat gaat niet meer. Nu krijgen we drie losse gebouwen.”

Het is lastig om te zeggen dat de deur al in het slot zit, maar dit is het resultaat van een stedenbouwkundig proces waar goed geluisterd is naar alle input

Wethouder De Groot wil nog wel met de BBM in gesprek over de zorgen, maar zegt na enig nadenken: „Het is lastig om te zeggen dat de deur al in het slot zit, maar dit is het resultaat van een stedenbouwkundig proces waar goed geluisterd is naar alle input. Maar het plan is pas definitief als de spades de grond in gaan.”

Lees ook: Doeksen investeert in bouw van biogasfabriek in Harlingen

De start van de bouw van het nieuwe Almenum staat gepland voor eind 2022. Daarvoor moet een gewijzigd bestemmingsplan worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten