Recensie: ‘Kookdominee’ Han Wilmink maakte een standaardwerk om hemels mee te koken

Gaan de Bijbel en lekker eten samen? Zeker wel als het aan ‘kookdominee’ Han Wilmink ligt. In 2007 verscheen zijn eerste kook- en leesboek. Nu is er een geheel herziene uitgave van Bijbels Culinair. En er staat al een pioniersplek in de steigers.

Piet Halma

Geplaatst: 08 april 2021 om 14:00

De Kruiskerk in Wezep, waar Wilmink predikant is, is voorzien van een kookeiland. Na de coronacrisis wil hij daar de pioniersplek Een maal met een verhaal beginnen. FOTO: DICK VOS  
0%

Er zijn nogal wat kookbijbels te vinden. Van pasta- tot soepbijbel en van een worstbijbel tot een bijbel voor de Nederlandse keuken. Maar kookboeken die de Bijbel zelf als uitgangspunt nemen zijn schaars. Het levenswerk van de protestante predikant Han Wilmink kun je gerust een standaardwerk noemen om hemels te kunnen koken.

Op een toegankelijke en informatieve wijze vertelt Han Wilmink over de rol van voedsel en het bereiden van maaltijden uit de Bijbel. Aanwijzingen uit de Bijbelboeken verwerkt hij tot aantrekkelijke recepten die prima na te maken zijn en smaakvol opgediend kunnen worden.

Heel letterlijk moeten we de voedselaanwijzingen uit met name het Oude Testament niet nemen, schrijft Wilmink. Veel voedsel zou ons slecht bekomen vanwege het vettige en papperige karakter ervan. Desondanks gebruikt hij deze basisinformatie wel voor een eigentijdse invulling.

Slorpen van dat rode

Het bekendste maal uit het Oude Testament is ongetwijfeld het linzengerecht dat Jakob aan zijn tweelingbroer Ezau voorschotelt. ‘Laat mij toch slorpen van dat rode, dat rode daar’ (Genesis 25 vers 30, Statenvertaling) klinkt veel mensen nog bekend in de oren. Naast een aantrekkelijk recept ziet Wilmink kans om dit verhaal eigentijds te vertalen. Was de één een beter mens dan de ander? Wilmink weet het: in ons allemaal schuilt zowel een Jakob als een Ezau.

Wilmink neemt de ruimte om uitgebreid in te gaan op de Pesach-maaltijd en het Chanoekafeest. Ook gaan we aan tafel bij Prediker (‘Gij zult genieten’)

Informatief is ook hoe de Joodse keuken werkt met afzonderlijke werkbladen en koelkasten Dit is gebaseerd op een aanwijzing ‘het bokje niet te bereiden in de melk van de moeder’; door de rabbijnen later uitgelegd als een algemeen verbod om vlees en melkspijzen met elkaar te combineren.

Lees ook: Paaskaars geeft Tjeerd Visser kracht en hoop

Wilmink neemt de ruimte om uitgebreid in te gaan op de Pesach-maaltijd en het Chanoekafeest. Ook gaan we aan tafel bij Prediker (‘Gij zult genieten’). De bruiloft te Kana wordt zelfs voorzien van een Bijbels tapas buffet van zeven gerechten. Ook de Joods Romeinse keuken ten tijde van de evangelieschrijver Marcus komt aan bod. En het ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ mondt uit in een korte cursus broodbakken.

Avondmaal

Over het protestantse Avondmaal zegt Wilmink dat er nauwelijks sprake meer is van een maaltijd zoals oorspronkelijk Jezus ook met zijn vrienden aan de Joodse dis zat. Dit is wel de meest bekende maaltijd uit het Nieuwe Testament, verbeeld door talloze kunstenaars, onder wie Leonardo da Vinci. Het is aanvankelijk door de vroegchristelijke kerk omgevormd tot gemeenschappelijke agape-vieringen en veel later door de kerk is geritualiseerd.

Al met al een boek met inspirerende en hier en daar gekruide verhalen vol toegankelijke recepten. Zelf probeerde ik op een ‘Bijbelse manier’ een humusgerecht te maken en ook een Joodse groenteschotel. Het ging! Ik hoefde er geen uren voor in de keuken te staan en de meeste ingrediënten had ik wel in huis. Geen gewoon kookboek, dus, maar een aantrekkelijk vormgegeven boek, met mooie foto’s en verhalen om te vertellen tijdens de maaltijd.

De Protestantse Gemeente Kruiskerk in Wezep, waar Wilmink predikant is, is zelfs al voorzien van een heus kookeiland

Nieuw in Bijbels Culinair is een hoofdstuk hoe de kerkelijke gemeente kan gaan koken, en als alles klaar staat: samen aan tafel. De Protestantse Gemeente Kruiskerk in Wezep, waar Wilmink predikant is, is zelfs al voorzien van een heus kookeiland. Het initiatief is intussen omgedoopt tot een pioniersplek onder de vlag van de Protestantse Kerk.

Lees ook: Ondanks Jezus’ dood stierf de hoop niet

Er is al een pioniersteam gevormd en een pioniersplan geschreven. Vorig voorjaar zou het pionieren daadwerkelijk van start gaan, tot corona roet in het eten gooide. Zodra het weer kan gaat Wilmink van start onder de titel ‘Een maal met een verhaal’.

Bijbels Culinair. Han Wilmink. KokBoekencentrum, 29,99 euro

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten