Er zijn nogal wat kookbijbels te vinden. Van pasta- tot soepbijbel en van een worstbijbel tot een bijbel voor de Nederlandse keuken. Maar kookboeken die de Bijbel zelf als uitgangspunt nemen zijn schaars. Het levenswerk van de protestante predikant Han Wilmink kun je gerust een standaardwerk noemen om hemels te kunnen koken.
Op een toegankelijke en informatieve wijze vertelt Han Wilmink over de rol van voedsel en het bereiden van maaltijden uit de Bijbel. Aanwijzingen uit de Bijbelboeken verwerkt hij tot aantrekkelijke recepten die prima na te maken zijn en smaakvol opgediend kunnen worden.
Heel letterlijk moeten we de voedselaanwijzingen uit met name het Oude Testament niet nemen, schrijft Wilmink. Veel voedsel zou ons slecht bekomen vanwege het vettige en papperige karakter ervan. Desondanks gebruikt hij deze basisinformatie wel voor een eigentijdse invulling.
Slorpen van dat rode
Het bekendste maal uit het Oude Testament is ongetwijfeld het linzengerecht dat Jakob aan zijn tweelingbroer Ezau voorschotelt. ‘Laat mij toch slorpen van dat rode, dat rode daar’ (Genesis 25 vers 30, Statenvertaling) klinkt veel mensen nog bekend in de oren. Naast een aantrekkelijk recept ziet Wilmink kans om dit verhaal eigentijds te vertalen. Was de één een beter mens dan de ander? Wilmink weet het: in ons allemaal schuilt zowel een Jakob als een Ezau.
Wilmink neemt de ruimte om uitgebreid in te gaan op de Pesach-maaltijd en het Chanoekafeest. Ook gaan we aan tafel bij Prediker (‘Gij zult genieten’)
Informatief is ook hoe de Joodse keuken werkt met afzonderlijke werkbladen en koelkasten Dit is gebaseerd op een aanwijzing ‘het bokje niet te bereiden in de melk van de moeder’; door de rabbijnen later uitgelegd als een algemeen verbod om vlees en melkspijzen met elkaar te combineren.
Lees ook: Paaskaars geeft Tjeerd Visser kracht en hoop
Wilmink neemt de ruimte om uitgebreid in te gaan op de Pesach-maaltijd en het Chanoekafeest. Ook gaan we aan tafel bij Prediker (‘Gij zult genieten’). De bruiloft te Kana wordt zelfs voorzien van een Bijbels tapas buffet van zeven gerechten. Ook de Joods Romeinse keuken ten tijde van de evangelieschrijver Marcus komt aan bod. En het ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ mondt uit in een korte cursus broodbakken.
Avondmaal
Over het protestantse Avondmaal zegt Wilmink dat er nauwelijks sprake meer is van een maaltijd zoals oorspronkelijk Jezus ook met zijn vrienden aan de Joodse dis zat. Dit is wel de meest bekende maaltijd uit het Nieuwe Testament, verbeeld door talloze kunstenaars, onder wie Leonardo da Vinci. Het is aanvankelijk door de vroegchristelijke kerk omgevormd tot gemeenschappelijke agape-vieringen en veel later door de kerk is geritualiseerd.
Al met al een boek met inspirerende en hier en daar gekruide verhalen vol toegankelijke recepten. Zelf probeerde ik op een ‘Bijbelse manier’ een humusgerecht te maken en ook een Joodse groenteschotel. Het ging! Ik hoefde er geen uren voor in de keuken te staan en de meeste ingrediënten had ik wel in huis. Geen gewoon kookboek, dus, maar een aantrekkelijk vormgegeven boek, met mooie foto’s en verhalen om te vertellen tijdens de maaltijd.
De Protestantse Gemeente Kruiskerk in Wezep, waar Wilmink predikant is, is zelfs al voorzien van een heus kookeiland
Nieuw in Bijbels Culinair is een hoofdstuk hoe de kerkelijke gemeente kan gaan koken, en als alles klaar staat: samen aan tafel. De Protestantse Gemeente Kruiskerk in Wezep, waar Wilmink predikant is, is zelfs al voorzien van een heus kookeiland. Het initiatief is intussen omgedoopt tot een pioniersplek onder de vlag van de Protestantse Kerk.
Lees ook: Ondanks Jezus’ dood stierf de hoop niet
Er is al een pioniersteam gevormd en een pioniersplan geschreven. Vorig voorjaar zou het pionieren daadwerkelijk van start gaan, tot corona roet in het eten gooide. Zodra het weer kan gaat Wilmink van start onder de titel ‘Een maal met een verhaal’.
Bijbels Culinair. Han Wilmink. KokBoekencentrum, 29,99 euro