RUG past bij om Campus Fryslân in Leeuwarden overeind te houden

Er komen veel minder studenten af op de RUG/Campus Fryslân dan bij de lancering in 2015 werd verwacht. De Campus denkt pas in 2025-’26 quitte te spelen, twee jaar later dan voorzien. Rijksuniversiteit Groningen is bereid de beurs te trekken.

Jan Ybema

Geplaatst: 08 april 2021 om 14:00

In het beursgebouw in Leeuwarden is de University of Groningen Campus Fryslân gevestigd.   FOTO: FD
0%

De opleidingen aan de RUG/Campus Fryslân in Leeuwarden worden hoog gewaardeerd, maar trekken nog steeds te weinig studenten. Dat blijkt uit een tussenevaluatie die gisteren werd gepresenteerd.

Momenteel volgen 270 studenten een bachelor- of masteropleiding aan de campus, zo laat het opleidingsinstituut in een toelichting weten. Daartoe behoren ook de studies van andere universiteiten die in Leeuwarden worden gevolgd. In 2015 werd er in de subsidiebeschikking nog vanuit gegaan dat er dit collegejaar in totaal 855 studenten zouden zijn. In eerste instantie was dat trouwens 945, maar door een latere start van de eerste opleiding werd dat aantal als doel voor 2021-2022 gesteld.

De campus wijt de achterblijvende animo onder meer aan onbekendheid met de opleidingen en met Leeuwarden als universiteitsstad. De campus is gevestigd in het Beursgebouw aan het Beursplein. Ook bleken de voorbereidingen die nodig zijn om nieuwe opleidingen te kunnen aanbieden ingewikkelder en stroperiger dan voorzien. Daardoor zijn er voor studenten nu minder opleidingen te kiezen dan de bedoeling was.

2025-26 kostenneutraal

De verwachting is nu dat de campus niet al in 2023, maar pas in het studiejaar 2025-’26 quitte kan draaien door aantrekkende studentenaantallen. Maar het lijkt erop dat de subsidies al wel in 2023 zijn opgebruikt. De provincie heeft bijna achttien miljoen euro geïnvesteerd in de opbouw van de campus, de gemeente Leeuwarden bijna zes ton.

Als dat geld inderdaad in 2023 opraakt, zou de RUG opdraaien voor de extra kosten die gemaakt worden tot de campus quitte draait in 2025-’26. ,,We hebben daarover binnen de RUG gesproken en er is commitment dat de RUG staat voor die financiering”, zegt directeur bedrijfsvoering Piet Bouma van RUG/Campus Fryslân. ,,Mocht het nog langer duren voor we quitte spelen, dan zullen we daarover opnieuw het gesprek aangaan.”

Terwijl de studentenaantallen nog tegenvallen, is Bouma wel ,,trots en tevreden” over de kwaliteit van de opleidingen. De brede bachelor kreeg in de Elsevier Keuzegidsal na één jaar het predicaat ‘Topopleiding’. Het Bureau Beleidsonderzoek prees in een recent rapport de betekenis van de campus voor het Friese kennisveld.

Binnenkort begint een aantal nieuwe opleidingen, die naar de campus hoopt het aantal studenten flink zal doen toenemen. In september beginnen de master Voice Technology (‘spraaktechnologie’) en het studiepad Climate Adaptation Governance (‘bestuur van klimaataanpassing’) binnen de master Cultural Geography.

Nieuwe bachelor

In september 2022 moet er naast de bestaande brede bacheloropleiding een driejarige bachelor Data Science and Society (‘gegevenswetenschap en maatschappij’) van start gaan. De provincie Fryslân steunt dat voorstel.

De opleiding zal ingaan op de technische, maar ook de ethische en juridische aspecten van datagebruik en -beheer. De campus verwacht hier veel studenten mee te trekken, omdat het opzetten, gebruiken en beheren van grote digitale gegevensbestanden een maatschappelijk urgente kwestie is. Op dat gebied zou veel vraag zijn naar experts. ,,Deze nieuwe bachelor is inhoudelijk een geweldige aanwinst voor het hoger onderwijs in het Noorden”, zegt Bouma. ,,Dit zal helpen om in 2025-’26 de inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen.”

Overigens wordt het geen selectieve opleiding met extra hoge toegangseisen, zoals de brede bachelor wel is. De campus laat hier het streven naar excellentie dus los. ,,Het wordt een gewone bachelor met reguliere instroomeisen”, licht Bouma toe.

Om van Leeuwarden echt een studentenstad te maken is huisvesting wel ,,een aandachtspunt”, zegt Bouma. ,,De prijs is nog redelijk gunstig, maar voor nieuwbouw zijn de huren al heel fors. Bovendien is het voor studenten belangrijk om in de binnenstad te kunnen wonen, maar dat is in Leeuwarden ingewikkeld.”

De campus levert kenniswerkers van niveau op terreinen waar we in Fryslân sterk in willen zijn. We willen Fryslân interessant maken voor bedrijven die daarbij passen

Hij merkt wel dat er bij de gemeente en andere betrokkenen oog is voor het belang van een studentgerichte sfeer in de stad. ,,Er is nu natuurlijk een terugslag door corona, maar zaken als festivals, sporttoernooien en culturele evenementen moeten we in Leeuwarden koesteren.”

Wat gedeputeerde Sander de Rouwe betreft is de campus geen pop up-store, maar ,,een gestaag groeiende olijfboom die langzaam meer vruchten draagt en heel lang mee kan”. Hij hoopt op toenemende betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de campus. ,,De campus levert kenniswerkers van niveau op terreinen waar we in Fryslân sterk in willen zijn. We willen Fryslân interessant maken voor bedrijven die daarbij passen.”

Lees ook: Veelbelovende spraaktechnologie moet je niet aan Silicon Valley overlaten, want dat kan ook in Fryslân

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten