Trochsetters: Volgens Paul Andringa moeten kunstenaars zich juist in deze tijd van crisis laten zien

Een duo-expositie in zijn atelier annex galerie in het kerkje van Raard en een community art-project in het kerkje van Wânswert en in die van Raard. De Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa zit allesbehalve stil.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 08 april 2021 om 16:00

Kunstenaar Paul Andringa reist vrijwel dagelijks van zijn woonboot in Leeuwarden naar zijn atelier-galerie in het middeleeuwse kerkje in Raard.   FOTO: JAN SPOELSTRA
0%

Sommige van zijn collega’s zijn enigszins murw geslagen. Vanwege de huidige tijdgeest door corona komt hen weinig uit handen, zo heeft Andringa zo links en rechts opgevangen. Hijzelf is het tegenovergestelde. Juist in deze tijd van crisis moeten kunstenaars van zich laten horen. Nou ja, zich laten zien, vindt hij.

Vorig jaar zomer nam hij het initiatief tot het kunstwandelproject Looking for a star. Welgeteld 28 Leeuwarder kunstenaars presenteerden toen werk van zichzelf achter hun ramen en in hun vensterbanken. Ook presenteerde hij toen een langdurige project, Briefbeelden, waarbij mensen wordt gevraagd schilderijen te maken en brieven te schrijven aan zichzelf.

Totaal onleesbaar

Laatstgenoemd community art- project is sinds kort te zien in de Petruskerk van Wânswert. Vorige week bracht kunstenaar Eddy Sikma het eerste schilderijtje en kunstenaar Carla van der Heide leverde een gedicht aan. Ze liggen op een van de kerkbanken waar vroeger het psalmboekje of de bijbel lag. Andringa hoopt dat de kerkbanken de komende maanden vol komen te liggen. De schilderijen en brieven zijn voor iedereen te lezen.

Stel je schrijft een brief aan jezelf. Wat zet je erin? Wat vraag je aan jezelf? Geef je jezelf een compliment? Ik vond dit wel een uitdaging

Andringa heeft ook een brief aan zichzelf geschreven die in het kerkje ligt. Op de vraag wat er in staat, zegt hij lachend: ,,Hij is totaal onleesbaar. Ik ben geen schrijver. Ik denk in beelden. Alleen de laatste zin is leesbaar: de brief die ik lief heb. Ik bedacht vorig jaar ineens: je schrijft brieven vaak aan iemand anders, tenminste als er nog brieven geschreven worden. Maar stel je schrijft een brief aan jezelf. Wat zet je erin? Wat vraag je aan jezelf? Geef je jezelf een compliment? Ik vond dit wel een uitdaging.”

Toeristen

Het loopt nog niet storm met ingestuurde brieven, maar Andringa is vol goede hoop. Wânswert ligt aan een populaire fietsroute en aan de pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostella. Het kerkje wordt geregeld bezocht door toeristen en voorbijgangers. Als ze van het project horen, klimmen ze wellicht in de pen. ,,Als ze het kerkje bezoeken, hebben ze misschien niet meteen inspiratie om een brief aan zichzelf te schrijven, maar als ze later thuis zijn wel. Krijg ik straks uit Limburg een brief van iemand die hier is geweest. Lijkt me schitterend”, vertelt Andringa.

Lees ook: Trochsetters: Weer fleur dankzij pop-upgalerie

Hij voegt eraan toe dat de sleutel te halen is bij de sleutelbeheerder van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. ,,Dat is Dieuwke Kloppenburg. Ik noem haar de Amsterdamse trompettist, omdat ze uit Amsterdam komt en trompet speelt.” De brieven kunnen worden ondertekend, maar kunnen ook anoniem worden opgestuurd. Mensen die niet zulke schrijvers zijn, kunnen tekeningen of schilderijen inleveren. Ze worden allemaal tentoongesteld in de kerkbanken in Wânswert.

Tranend schilderij

Een paar kilometer verderop richting Dokkum heeft Andringa in zijn ‘eigen’ kerkje in Raard ook een community art-project. In het middeleeuwse kerkje heeft hij zijn atelier gevestigd met een galerie.

Lees ook: Trochsetters: Regisseur Theo Smedes doet tijdelijk bron- en contactonderzoek voor de GGD

Daarin hangt onder meer een groot blauw schilderij van bijna twee bij twee meter. Dit langlopende project heeft als titel Loving you, losing you. In het schilderij is inkt en zoutkristal verwerkt dat tijdens bepaalde weersomstandigheden gaat tranen. Voor het doek hangen twee waslijntjes waaraan bezoekers zakdoekjes kunnen hangen met eventueel teksten of tekeningen en schilderingen. Het staat iedereen vrij om aan het Gesammtkunstwerk mee te werken.

Normaal duurt een expositie zes weken, maar ik kies bewust voor langlopende tentoonstellingen. In het najaar ga ik met Marjan Beuker exposeren

Afgelopen week ging ook een duo-expositie los in het atelier annex galerie van Andringa. Tot de zomer hangt er werk van hem en van Sonja Burgerjon. ,,Normaal duurt een expositie zes weken, maar ik kies bewust voor langlopende tentoonstellingen. In het najaar ga ik met Marjan Beuker exposeren. Ondertussen ben ik in mijn atelier aan het werk. Kunnen ze een kunstenaar aan het werk zien.”

De terpkerk in Raard waar Paul Andringa werkt en exposeert is elke zaterdagmiddag open tussen 13.00 en 17.00 uur

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten