Commentaar: Eenmalig een miljard euro voor de jeugdzorg is slechts een doekje voor het bloeden

Charlotte Bouwman stapte in januari het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnen en ging zitten. Ze bleef er dagenlang bivakkeren uit protest tegen de problemen in de jeugdzorg. ‘Ik ben al 8 jaar suïcidaal & sta al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp’ stond op het protestbord naast haar. Ze kreeg uiteindelijk haar behandeling. Haar wachttijd was toen opgelopen tot 1047 dagen.

Ria Kraa

Geplaatst: 01 mei 2021 om 12:00

2019: voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis staakten jeugdzorgwerkers. De crisis in de jeugdzorg duurt al jaren.   FOTO: ANP
0%

Zo staan vele tienduizenden jongeren op een wachtlijst omdat er onvoldoende personeel en geld is. Het probleem speelt al jaren en verergert sinds in 2015 de gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg. De aanname was dat gemeenten dichter bij de burger staan en dus efficiënter en effectiever hulp moesten kunnen bieden - en daarom werden de budgetten bij de stelselwijziging direct 450 miljoen gekort.

In de praktijk geven gemeenten veel meer uit aan jeugdzorg dan ze van het rijk krijgen. Het verschil bedroeg in 2019 ongeveer anderhalf miljard. En ondanks die hoge uitgaven kunnen ze daarmee niet voldoen aan de vraag. Steeds meer kinderen hebben jeugdzorg nodig, en de kosten per kind worden hoger.

Aan de bel

Veel en vaak trokken gemeenten, behandelaars, onderzoekers, patiënten en andere betrokken partijen aan de bel. Begin april schetste de Inpsectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bijvoorbeeld een indringend beeld van de jeugdpsychiatrie. Hulp voor kinderen met depressies, suïcidale neigingen en eetstoornissen is vaak te weinig en te laat. Vorige week volgde een gezamenlijk manifest van deze IGJ, de Nationale Ombudsman, de Kinderombudsman, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Raad voor de Volksgezondheid.

 

Kinderen en hun ouders moeten veel makkelijker de weg naar behandeling kunnen vinden. Het breed invoeren van gespecialiseerde praktijkondersteuners bij de huisarts zou enorm helpen

Die krachtenbundeling was een ultieme poging om in elk geval het volgende kabinet direct aan het werk te zetten. Kinderen en hun ouders moeten veel makkelijker de weg naar behandeling kunnen vinden. Het breed invoeren van gespecialiseerde praktijkondersteuners bij de huisarts zou enorm helpen. De behandeling zou ook nooit mogen stoppen bij het bereiken van de achttiende verjaardag, puur en alleen omdat een kind dan de volwassen leeftijd bereikt.

Lees ook: Teugels aangetrokken, er komen strakkere regels over wat wel of niet onder jeugdzorg valt in Fryslân

Het is goed dat het demissionaire kabinet net 613 miljoen euro extra heeft vrijgemaakte voor het acuut verbeteren van de meest schrijnende gevallen, bovenop de 300 miljoen die eerder is toegekend en een ‘coronabedrag’ van 95 miljoen. Maar dit eenmalige miljard stelpt slechts het bloeden. Staatssecretaris Blokhuis heeft terecht geconstateerd dat het stelsel zelf structureel onhoudbaar is. Dat is inderdaad de opdracht voor het volgende kabinet: een grondige reparatie van de schade die in 2015 is aangericht.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten