Iepenloftspul Opsterlân stopt, Trimunt komt met openluchtvoorstelling bij oorlogsmonument

Het is over en uit voor het Iepenloftspul Opsterlân. Na 26 jaar verdwijnt het openluchtspel dat vaak op Sparjebird in Hemrik plaatsvond. Daarentegen komt er in dezelfde regio ook een nieuwe openluchtvoorstelling bij. Over twee jaar staat er een openluchtspel gepland bij het oorlogsmonument van Trimunt, vlakbij de motorcrossbaan.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 01 mei 2021 om 16:00

De laatste keer dat het Iepenloftspul Opsterlân financieel uitkon, was in 2016 toen Lang en lokkich werd opgevoerd. Op deze foto acteren Arno Meinsma en Appie van der Veen als stoere jagersmannen.   FOTO: RENS HOOYENGA
0%

Op 3 mei 1943 werden hier op de grens van Fryslân en Groningen zestien onschuldige mannen, onder wie één jongen, uit Marum en Frieschepalen doodgeschoten. Het was onder meer een represaille voor de Meistaking.

Arnold Boekema uit Marum herdenkt al zijn hele leven de slachtpartij in Trimunt. ,,Drie broers van mijn beppe zijn toen doodgeschoten. Het verhaal van Trimunt moeten we blijven vertellen om de slachtoffers te herdenken”, vindt Boekema. Samen met Kim Oosterhoff, die de opleiding docent theater in Leeuwarden volgt, heeft hij bedacht om een openluchtvoorstelling te houden. Het is voor het eerst dat op zo’n manier wordt stil gestsaan bij het gruwelijke feit uit de Tweede Wereldoorlog. Het is op 3 mei 2023 precies tachtig jaar geleden dat het incident plaatshad. In principe is het een eenmalige gebeurtenis.

Acteurs gezocht

Boekema en Oosterhof hebben inmiddels de stichting PodiuM opgericht om geld te werven voor hun project. Er zullen tien tot twaalf acteurs nodig zijn. Er wordt contact gezocht met toneelverenigingen uit de buurt in het Westerkwartier.

Lees ook: Johannes Keekstra richt met theatervoorstelling de schijnwerpers op melancholieke Friese dominee François HaverSchmidt

In Opsterland gaan podiumbouwers voor een iepenloftspul voorlopig niet meer aan de slag. Het vijfkoppige bestuur van Stifting Iepenloft Opsterlân (SIO) heeft na 26 jaar het faillissement aangevraagd, omdat er geen geld was om alle schulden af te betalen. Ondanks dat er bijzondere voorstellingen werden gehouden in Hemrik (Lytse Prins en Animal Farm) kwam er niet voldoende publiek. De laatste keer dat een voorstelling financieel een succes was, was Lang en Lokkich in 2016.

It is wol sa, dat in foarstelling yn de iepenloft seker fjouwer kear djoerder is en miskien noch wol djoerder

Volgens voorzitter Hielke Reitsma van Iepenloftspul Opsterlân zijn er mogelijk teveel iepenloftspullen in Fryslân waardoor het publiek teveel keuze heeft. Geert Louwes, voorzitter van Stichting Amateurtoaniel Fryslân (StAF), bestrijdt dit. Hij zegt dat elders iepenloftspullen wel redelijk financieel gezond draaien. Bij StAF zijn 135 toneelverenigingen en nu nog achttien iepenloftspullen aangesloten. ,,Mar it is wol sa, dat in foarstelling yn de iepenloft seker fjouwer kear djoerder is en miskien noch wol djoerder”, aldus Louwes.

Kom mar op! toaniel zet door

Jan Visser van toneelvereniging Kom mar op! toaniel uit Suwâld bevestigt dat laatste. In 2019 organiseerde zijn vereniging het openluchtstuk Oera Linda. Ondanks dat de voorstelling bekroond en bejubbeld werd, liep de vereniging een flinke financiële schadepost op door te weinig bezoekers. Door acties moesten er duizenden euro’s binnengeharkt worden.

Lees ook: Organisaties iepenloftspul staan voor lastige keuze: van start of niet?

Ondanks die tegenvaller heeft Kom mar op! toaniel deze week net besloten om in september weer in de openlucht te gaan spelen. Dan gaat het stuk Op hoop fan segen in première, dat vorig jaar al in de zaal zou worden gespeeld. Vanwege corona zijn de uitvoeringen nu naar de nazomer verplaatst en in de openlucht. ,,Wy tinke dat wy dan mear minsken bergje kinne”, zegt Visser.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten