Volleybaltrainster Petra Groenland uit Sneek keert na drie jaar terug in de eredivisie bij Eurosped

Petra Groenland is per direct aan de slag gegaan bij Team Eurosped. De 48-jarige volleybaltrainster uit Sneek is vervroegd naar voren geschoven door de club uit Vroomshoop en verloor afgelopen weekeinde haar eerste duel in de degradatiepoule, waaraan geen consequenties zijn verbonden, met 0-3 van Fast.

Bert Kalteren

Geplaatst: 01 mei 2021 om 11:00

Petra Groenland gaat met Team Eurosped weer aan de slag in de speeltuin van de eredivisie.   FOTO: NIELS DE VRIES
0%

Nadat trainer Jan Berendsen en coach Diane Rademaker een stap opzij hadden gedaan, lag de weg open voor Groenland om alvast te beginnen.

,,Het is leuk om weer in de zaal te staan. En je passie te kunnen uitvoeren, want ik ben iemand die leeft voor de sport”, zegt Groenland, die in februari een driejarig contract tekende. Drie jaar nadat ze na ruim zeven succesvolle jaren – waarin ze met de vrouwen van VC Sneek twee landstitels, twee keer de nationale beker en tweemaal de Supercup won – aan de kant was gezet. Daar zwaait sinds dit seizoen Jeffrey Scharbaai de scepter, de oud-assistent van Berendsen.

Diezelfde Berendsen, die in Vroomshoop plaats maakt voor Groenland. ,,Het is een keuze van het bestuur en ik ben blij dat ze het goed hebben opgelost met respect naar hem toe.” Hoe anders was dat drie jaar terug in haar geval. De chemie met de speelsters zou zijn verdwenen, onder andere vanwege haar privérelatie met assistent Ank Kampman. ,,Het was een slechte ervaring en zo’n afscheid wens je niemand toe. Ik heb het er ook een tijdje moeilijk mee gehad, maar ik heb no hard feelings.”

Iets moois neergezet

Ze is van mening dat het Sneker volleybalbolwerk naar haar toe iets meer respect had mogen tonen. Maar verging het een illustere voorganger als wijlen Hans van Wijnen dertig jaar geleden ook niet zo? ,,Ik heb het vanaf nul opgebouwd, want er stond niks. Met speelsters uit een straal van vijftien tot twintig kilometer rond Sneek. We hebben alleen Carlijn Jans van buiten gehaald”, zegt Groenland. ,,De opdracht is volbracht en ik denk toch dat ik met de ploeg iets moois heb neergezet. Dan verdien je zo’n afscheid niet.”

Ik leef voor de sport. Dat is mijn grote passie. En ik vind het heerlijk om met een groep aan de slag te gaan. Dat miste ik zeker

Petra Groenland verdween uit de picture, maar niet van het volleybaltoneel. Ze ging aan de slag bij het Leeuwarder VC058 om daar trainers op te leiden. Daarnaast was ze in haar vrije tijd trainster en speelster bij eersteklasser SV Marknesse, de club van haar levensgezel Kampman. ,,Er is de afgelopen drie jaar een hoop gebeurd. Ik heb daarnaast een pedagogische studie opgepakt en de cursus VT2 gegeven.” Die betrekkelijke rust deed haar goed. Bang om in de vergetelheid te raken was ze niet, maar ze realiseerde wel dat het niet veel langer zou moeten duren.

,,Ik leef voor de sport. Dat is mijn grote passie. En ik vind het heerlijk om met een groep aan de slag te gaan. Dat miste ik zeker”, vertelt Groenland, die vanuit Twente de bevestiging kreeg, dat ze nog niet vergeten was. ,,Je bent afhankelijk van wat er op je pad komt. Een jaar geleden kwam ik Diane (Rademaker, BK) tegen en we raakten we aan de praat. En toen het bestuur van Eurosped dit seizoen belde waren we er snel uit.”

Langetermijnvisie

Groenland, een voorstander van een meejarige verbintenis om te kunnen bouwen, tekende een contract voor drie jaar in Vroomshoop. ,,Dat paste ook bij de langetermijnvisie van de club. Wat dat betreft zitten we ook op één lijn. Ze willen weer terug naar de top en dat wil ik ook. Dan heb je de tijd om ergens naar toe te werken en dan hopen we in het derde jaar een goed resultaat neer te zetten”, zegt Groenland met stelligheid.

Ik was wel met volleybal bezig, maar op een andere manier. Nu is het weer serious business

In de aanloop naar de zomervakantie zal ze met het jeugdige Eurosped al met de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. ,,Ik was wel met volleybal bezig, maar op een andere manier. Nu is het weer serious business, maar het is zaak om de lol erin te houden en plezier te hebben. Dat is het allerbelangrijkste.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten