Jelmer Luimstra (31) presenteert debuut-EP met zijn Amsterdamse vrienden van Captain Felix

Jelmer Luimstra (31) speelde ooit in een paar Leeuwarder schoolbandjes en was geregeld in poppodium Asteriks. Met zijn Amsterdamse vrienden heeft hij nu een debuut-EP gelanceerd.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 02 mei 2021 om 16:00

Captain Felix met Jelmer Luimstra helemaal links.   FOTO: REMCO VAN DER KRUIS
0%

Leftover Lover heet de cd, die tevens op Spotify te beluisteren is. Het liedje gaat over iemand die de liefde niet serieus neemt en uiteindelijk alleen overblijft. ,,Het is een ode aan goede relaties”, legt Jelmer uit. Samen met Ben Govers (bas en zang) schrijft hij de nummers. De band Captain Felix bestaat verder uit Erik van Ishoven (gitaar/zang) en Ruud Govers (drums).

Felix betekent in het Latijn ‘happy’. ,,Wij zijn de kapiteinen van het geluk”, verklaart Jelmer. ,,Het is een beetje ironisch bedoeld, maar we voelen ons zo wel een beetje. Onze nummers zijn vaak maatschappijkritisch, tegen ongelijkheid.”

Publieke onverschilligheid

Het openingsnummer Armageddon Fields, een verwijzing naar Strawberry Fields Forever van The Beatles, gaat over de publieke onverschilligheid rondom sociaal-economische onzekerheid. Walk Away is een ode aan de al dan niet teloorgegane klassenstrijd en Chocolate Covered Lies behandelt de onvervulde beloftes van de meritocratie. Dat is een samenleving waarin de sociale status wordt bepaald door je capaciteiten en prestaties.

Lees ook: Piter Wilkens rekent, al dan niet knipogend, af met machthebbers op nieuw album ‘De laitsjende feniks’

Captain Felix presenteert zich als indierockband met invloeden uit de Britse rockmuziek van zowel de noughties als de jaren tachtig. De band speelt vooral uptempo-nummers.

Leeuwarden heeft een goede bandjescultuur. Ik kwam vroeger ook vaak in Asteriks en je hebt natuurlijk de Popacademie

Jelmer zong en speelde (toetsen) voor het eerst in Shadowfox, een schoolband van het Comenius Achter de Hoven (Mariënburg) waar hij het vwo deed. Ook speelde hij een jaar in de band Eagle Eye Eleven. Daarin speelde ook Eva van Netten die later zou doorbreken met de band BlackBoxRed. ,,Leeuwarden heeft een goede bandjescultuur. Ik kwam vroeger ook vaak in Asteriks en je hebt natuurlijk de Popacademie. Ik heb nog even overwogen om daar naartoe te gaan, maar het zou als artiest niet gemakkelijk worden om werk te vinden. Daarom heb ik voor journalistiek gekozen”, vertelt Jelmer.

Bandjeswedstrijd

Na zijn journalistieke opleiding in Zwolle en een master aan de VU in Amsterdam bleef hij hangen in de hoofdstad. Hij werkt er nu in loondienst en schrijft vooral over start-ups. In 2016 begon hij met Ben nummers te schrijven en in 2018 raakte de band compleet. Er volgden wat optredens, ze deden mee aan een bandjeswedstrijd in Haarlem en toen brak corona uit.

Het ontstaan van een nummer blijft iets magisch hebben. De ene keer schrijf je iets zelf, de andere keer ontstaat het wanneer je samen aan het improviseren bent

De presentatie van hun debuut-EP werd driemaal uitgesteld, maar vorige week dan toch eindelijk ten doop gehouden. ,,We hopen binnenkort weer los te kunnen, te kunnen opteden”, zegt Jelmer. ,,Het ontstaan van een nummer blijft iets magisch hebben. De ene keer schrijf je iets zelf, de andere keer ontstaat het wanneer je samen aan het improviseren bent. En dan is het er zomaar.”

Het leven en werken in Amsterdam bevalt Jelmer prima, hoewel het meer een stad is voor de dj’s dan voor de liefhebbers van de rockmuziek die Captain Felix maakt. ,,In Amsterdam betaal je wel de hoofdprijs voor alles. Helaas hebben we daar vanwege corona niet van kunnen profiteren, maar ik denk dat zodra alles weer opengaat het hier meteen weer losgaat.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten