Achtergrond: Vaccinatie India stokt door argwaan en tekort

Werkgevers in het zwaar door corona getroffen India zien hun medewerkers het liefst zo snel mogelijk gevaccineerd. Maar de voorraad vaccins is beperkt en arbeiders zelf zijn vaak weigerachtig uit angst voor loonverlies in geval van bijwerkingen.

Anuradha Nagaraj en Roli Srivastava

Geplaatst: 04 mei 2021 om 18:00

Een man uit Kasjmir krijgt zijn eerste dosis van het Covaxin-vaccin in Srinagar. Gisteren begon de Indiase campagne om de leeftijdsgroep 18 tot 45 ook te vaccineren.   FOTO: EPA
0%

De Indiase projectontwikkelaar Satish Magar slaagde er vorige maand in om zevenhonderd van zijn bouwvakkers te laten inenten tegen Covid-19. Hij hoopt om in mei voor nog eens tweeduizend medewerkers een vaccin te kunnen bemachtigen.

Magar wil dat al zijn medewerkers zo snel mogelijk gevaccineerd worden nu de situatie in zijn land catastrofale vormen aanneemt, met een torenhoge dagelijkse stijging van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuizen die de stroom patiënten niet meer aankunnen, een tekort aan zuurstof en overvolle mortuaria.

,,We hebben aan onze medewerkers de ernst van de situatie uitgelegd en het belang van vaccineren aangetoond”, zegt Magar, die ook de landelijke voorzitter is van de Confederatie Bouw en Vastgoed India (CREDAI).

,,Als ze zich niet laten vaccineren kan een infectie ertoe leiden dat een heel werkkamp besmet geraakt”, vertelt hij aan de telefoon vanop een werf in Pune in westelijk India.

De vaccins worden verplicht voor werknemers als ze hun baan willen houden, maar hoe ze het krijgen is nog onduidelijk

Het enorme leger aan arbeiders in de informele economie in India werd vorig jaar hard getroffen door een strenge lockdown. Veel van deze mensen, met tijdelijke banen of banen in het zwarte circuit, kwamen zonder werk en inkomen te zitten. Veel stedelingen verloren hun werk en trokken - vaak te voet - terug naar de dorpen van waaruit ze geëmigreerd waren.

Nu het land een nieuwe golf doormaakt, staan zij opnieuw voor een onmogelijke keuze: gaan werken en het risico lopen besmet te raken, of thuis blijven en hun inkomsten verliezen.

De meeste van deze 400 miljoen informele werkers zijn jong en vaak nog niet gevaccineerd. Mensen onder de 45 jaar kwamen lange tijd nog niet in aanmerking voor vaccinatie, maar vorige week heeft de overheid de toegang tot het vaccin opengesteld voor alle volwassenen.

9 procent gevaccineerd

Maar India is reusachtig groot. Sinds de campagne in januari is begonnen heeft slechts 9 procent van de 1,4 miljard inwoners al een vaccin gekregen, en in sommige delen van het land zijn de voorraden al uitgeput. Zo sloten vrijdag alle vaccinatiecentra in de financiële hoofdstad van India, Mumbai, voor drie dagen de deuren wegens een tekort aan vaccins.

Onder werknemers en arbeiders heerst bovendien veel onduidelijkheid over de mogelijke bijwerkingen van het Covid-19-vaccin en bezorgdheid over het wegvallen van loon bij eventuele afwezigheid op het werk. In Inida wordne twee vaccins ingezet: Covaxin van het Indiase bedrijf Bharat Biotecht en de Indiase versie van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, geproduceerd door het Indiase bedrijf Serum Institute of India.

,,Het is nog niet bewezen dat het succesvol is, dus heb ik besloten om nog even te wachten”, zegt de 43-jarige bouwvakker Santosh Sahu. ,,Er is toch geen werk voor mij in de nabije toekomst, dus waarom zou ik dat vaccin nu al nemen.”

Vaccinatie-evenementen

Om iets te doen tegen de argwaan die bij veel mensen heerst, werken bedrijven en overheid aan sensibiliseringsprogramma’s. Ook worden mobiele gezondheidstrucks ingezet en organiseert de overheid samen met private ziekenhuizen vaccinatie-evenementen.

De Indiase commissaris voor Werk, Dharampal Singh Negi, vindt dat de arbeiders in de informele economie een prioriteit zijn. ,,Ik heb alle regionale officieren gevraagd om voor de arbeiders te zorgen en te zien dat ze snel ingeënt geraken”, verklaarde hij.

Ganga Sekar, een medewerker van arbeidsrechtenorganisatie FEDINA, zegt dat de angst ,,zeer voelbaar” was tijdens de arbeidersbijeenkomst van afgelopen woensdag. ,,De vaccins worden verplicht voor werknemers als ze hun baan willen behouden, maar hoe ze de injectie zullen krijgen is nog onduidelijk”, zegt ze.

,,Managers hebben gezegd dat ze vaccinkampen zullen organiseren bij de fabrieken of op werven, maar de oudere arbeiders die al gevaccineerd zijn werden verondersteld om meteen terug naar het werk te keren of een dag onbetaald thuis te blijven als ze last hadden van bijwerkingen zoals koorts.”

FEDINA zet zich ook in om werknemers te informeren over wat ze moeten doen als ze positief testen. De organisatie brengt hen in contact met artsen en voorziet in thermometers, zuurstofmeters en voedsel voor zieken.

Bharti, een 43-jarige vrouw, werkt in een textielfabriek in Bengaluru en bleef begin april thuis van het werk nadat ze ziek werd en koorts kreeg. Toch heeft ze altijd een mondmasker gedragen en de handen regelmatig ontsmet. De vrouw, die liever enkel met haar voornaam wordt genoemd, is ondertussen hersteld maar haar 23-jarige dochter Pooja vertelt dat ze zich veel zorgen maakt over wanneer ze het vaccin zal krijgen.

Ze komen sinds 1 mei in aanmerking voor vaccinatie, maar eind april moesten ze nog uitzoeken hoe ze zich precies konden registreren via de overheidsapp. Ze hoopte daarbij op hulp van de vakbond.

De Confederatie Industrie India (CII) heeft de meer dan negenduizend leden gevraagd prioriteit te geven aan vaccinatie en gezondheidszorg voor werknemers en hun gezinnen. Ook met de overheid werden gesprekken daartoe ondertussen opgestart.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten