Christiaan Boers was commandant van de stelling Kornwerderzand en stond tot aan zijn dood voor principes

Waaien doet het altijd in Kornwerderzand, maar zo onstuimig als gisteravond kon Guus Boers het zich niet herinneren. Elk jaar steekt hij op 4 mei vanuit Noord-Holland de Afsluitdijk over om een krans voor zijn grootvader Christiaan Boers te leggen. Boers was in 1940 commandant van de stelling Kornwerderzand en hield met zijn eenheid van 225 Nederlandse soldaten stand tegen een leger van 17.000 Duitse militairen. Een paar dagen later capituleerde Nederland alsnog.

Marianne Velsink

Geplaatst: 05 mei 2021 om 07:00

Guus Boers legt samen met zijn kleindochter Yentl de Gauw een krans bij het oorlogsmonument van zijn grootvader die commandant was van de stelling   FOTO: CATRINUS VAN DER VEEN
0%

Boers kende zijn opa niet persoonlijk. ,,Ook thuis werd er niet veel over hem gesproken, al stond er wel een foto van hem op de vensterbank met zijn onderscheidingen die postuum aan hem zijn uitgereikt. Maar ik leerde mijn opa pas echt kennen via mensen die ik hier bij het Kazemattenmuseum trof. Eerst was hij een naam, maar naarmate de jaren verstreken werd hij een persoon.” Boers leerde onder andere dat zijn grootvader een strenge en strikte commandant kon zijn, maar als mens minzaam was.

Jarenlang ging hij mee met zijn vader om z’n opa te herdenken. Gisteren legde hij een krans met zijn dochter Elin en kleindochter Yentl (5). ,,Het was de eerste keer dat mijn jongste kleindochter mee was. Ik vind het belangrijk om zijn verhaal door te geven aan mijn kinderen en kleinkinderen, dat voelde speciaal.”

De herdenking bij het Kazemattenmuseum is elk jaar. Voorzitter Kees Terwisscha van Scheltinga was blij dat er dit jaar een handjevol genodigden was. Vorig jaar was de herdenking nog een tikkeltje soberder vanwege corona. De familie Boers kon er toen ook niet bij zijn.

Krans namens de provincie

Gedeputeerde Sietske Poepjes legde met haar neefje een krans namens de provincie Fryslân. Wethouder Gea Wielinga was er namens Súdwest-Fryslân. Verder legden vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht een krans. Ezra jansen en Zoey Miedema van cbs Johan Willem Friso uit Leeuwarden legden namens hun school bloemstukken bij het monument dat de school geadopteerd heeft.

,,Het is goed om fysieke locaties te hebben om te herdenken”, sprak Terwisscha. ,,Waar beton, schuttersputjes en prikkeldraad ons herinneren aan de mannen die hier vochten voor onze vrijheid. Plekken zoals het Kazemattenmuseum prikkelen om de vraag te blijven stellen hoe wij vandaag de dag met onze vrijheid omgaan.”

Waar beton, schuttersputjes en prikkeldraad ons herinneren aan de mannen die hier vochten voor onze vrijheid

Na de Taptoe bleef het, op de gierende wind na, twee minuten stil rond het oorlogsmonument bij het Kazemattenmusem. ,,Ik denk in die minuten natuurlijk aan mijn opa, die zijn leven gaf voor de oorlog. Maar ook aan mijn vader wiens as hier is uitgestrooid”, zegt Boers.

Grootvader Christiaan Boers werd na de capitulatie lid van de Ordedienst. Na een intern lek werd de hele groep opgepakt. Boers werd in 1942 gefusilleerd in het Duitse concentratiekamp Oranienburg. ,,Zijn handgeschreven afscheidsbrief vond ik na het overlijden van mijn vader. Mijn opa schreef dat hij geen spijt had van wat hij had gedaan en dat hij tot op het einde stond voor zijn principes. Als je dat leest, maakt dat veel indruk.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten