Breimer’s Bakkerij: van Napoleon naar Sneek

De coronapandemie bezorgde Hendrik Breimer, mede-eigenaar van Breimer’s Bakkerij, de afgelopen maanden soms slapeloze nachten, als het om de nieuwe locatie in Sneek gaat. Maar de bakker heeft vertrouwen in zijn nieuwe vestiging, die maandag werd geopend.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 04 mei 2021 om 13:00

Henk en Hendrik Breimer in hun nieuwe vestiging in Sneek.   FOTO: SIMON BLEEKER
0%

Het was maandagochtend meteen al druk in de bakkerij aan de Leeuwarderweg 1, vertelt Breimer. ,,Ja, het loopt lekker door. Er zitten wat bekenden tussen die al in Joure en Lemmer kwamen, maar ook vele nieuwe gezichten. Dus dat is leuk.”

Boumapand

De bakkerij liep al sinds 2014 met de plannen voor een extra locatie in Sneek. Uiteindelijk viel het oog op het nieuwe pand aan de Leeuwarderweg, op de locatie waar het voormalige Boumapand stond. ,,Dit is een schitterende plek”, vindt Breimer. ,,We zitten vlakbij het centrum en vlakbij het Normandiaplein, dus die loop zit er ook in. En er is veel ruimte.” Net als in Joure en Lemmer heeft de bakkerij in Sneek ook een lunch-room. Daarnaast is er een ijssalon in het gebouw. ,,Alles wordt hier zelf gemaakt, en we laten ook zien hoe we dat doen. Dus er zit een stukje beleving in.”

Tot dusver is het publiek echter beperkt, want door corona mag de lunchroom nog niet open. ,,In Joure en Lemmer kunnen we daar ook geen gebruik van maken, dus we missen wel klanten. Het brood gaat wel door, en het gebak in minder grote volumes. We hebben bijvoorbeeld geen horecaklanten.”

 

Het bedrijf begon vermoedelijk ruim twee eeuwen geleden in Oosterzee

Hij had gehoopt dat in mei, een belangrijke toeristenmaand, meer mogelijk zou zijn dan nu het geval is. ,,Vorig jaar zeiden we nog tegen elkaar dat het gek zou zijn als corona er rond deze tijd nog zou zijn. Maar we hangen gelukkig niet van de toerismegroep af, en dit is een concept waar wij in geloven. We hebben de winkel neergezet op een manier waar wij toekomst in zien. En als KLM er vertrouwen in mag hebben dat alles terugkomt, dan mag ik dat ook.”

Sneek is volgens de bakker een logische keuze voor een extra locatie. ,,We hebben al veel zakelijke klanten in Sneek, en er is hier ruimte voor een extra bakkerij. Ik denk niet dat de anderen veel last van ons hebben, en andersom. En het is natuurlijk de derde plaats van deze provincie. Een mooie, historische stad met watersport. Daar zijn wij in Lemmer en Joure natuurlik ook niet onbekend mee.”

Napoleon

Met de opening voegt Breimer’s een nieuw hoofdstad toe aan de lange geschiedenis van het familiebedrijf. Die begon vermoedelijk ruim twee eeuwen geleden in Oosterzee. ,,1804 is het verste wat we hebben teruggevonden”, aldus Breimer. En de bakkerij is al die tijd in handen geweest van de familie Breimer. Om het in perspectief te plaatsen: de huidige eigenaren (allemaal Breimers) stammen rechtstreeks af van de bakkers die brood bakten in het jaar dat Napoleon zichzelf kroonde tot keizer. ,,De achtste of negende generatie is hier nu aan het werk.”

De locatie in Oosterzee bestaat niet meer, maar Breimer’s zit wel al decennia in Lemmer. In 2004 volgde de locatie in Joure. In de tussentijd heeft de bakkerij ook nog een tweede locatie in Lemmer en eentje in Echtenerbrug gehad. En nu volgt dus Sneek. Volgens Breimer blijft het daar voorlopig bij. ,,We focussen ons eerst op deze winkel. Dit is iets wat we al langer in het hoofd hadden, en iets waar we ontzettend ons best op hebben gedaan. We zijn er trots op.”

Lees ook: De bakker is niet oubollig en staat ook echt niet meer de hele nacht met zijn handen deeg te kneden

Afgelopen week meldde het Friesch Dagblad nog dat veel bakkerijen moeite hebben met het vinden van geschikt personeel. Breimer erkent dat ook zijn bedrijf weleens uitdagingen heeft, maar dat het vinden van mensen in Sneek geen probleem was. ,,Voor de vacature in Sneek hebben we meer dan 150 brieven gehad.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten