Niet bij elkaar herdenken en toch samen

Voor de tweede keer op rij ziet de dodenherdenking er door corona anders uit. Toch zijn er manieren om ook op afstand samen te herdenken. Net als vorig jaar worden er digitale alternatieven aangeboden, live uitgezonden of vooraf opgenomen.

Anja van der Laan

Geplaatst: 04 mei 2021 om 07:00

Vlaggen hangen halfstok op het Binnenhof op de dag van de Nationale Dodenherdenking.   FOTO: ANP
0%

In Joure ziet de herdenking in park Herema State er min of meer uit zoals in andere jaren – met een kranslegging en toespraak - maar dan zonder aanwezig publiek. Normaal kunnen bezoekers meelopen in een stille tocht. Nu loopt alleen de tamboer een klein stukje van die tocht in het park en dat wordt live uitgezonden. ,,Zodat je dan toch de beleving kunt hebben dat je met elkaar naar de twee minuten stilte gaat”, licht voorzitter Jan Vermaning toe van stichting Nationale Herdenking Joure. Hij hoopt dat de beelden de kijkers thuis verbinden. ,,Dat hebben we nodig met elkaar. We hopen dat we daar een klein steentje aan kunnen bijdragen.”

Het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei adviseerde lokale organisatoren om – ook in coronatijd – bekende rituelen als het spelen van het taptoesignaal en het voordragen van een gedicht als uitgangspunt te nemen, omdat deze gebruiken de kern vormen van een herdenking. In 2020 werd door lokale organisaties al veel ervaring opgedaan met digitaal herdenken, zegt woordvoerder Leonie Durlinger. Bij het landelijke comité zien ze dat met digitale activiteiten deelnemers worden bereikt die anders niet in staat zijn een oorlogsmonument te bezoeken. ,,We zagen mooie initiatieven. Het is dubbel, want we hopen natuurlijk dat uiteindelijk alle herdenkingen weer zoveel mogelijk met elkaar kunnen worden beleefd en niet digitaal.”

Interviews

Seniorenpastor Gerry Kasper van de Ontmoetingskerk in Ureterp nam het initiatief voor een digitale herdenking in dat dorp (niet alleen voor kerkleden). In een vooraf opgenomen uitzending worden drie ouderen die de oorlog meemaakten, geïnterviewd door jongeren. Ook is een toespraak van wethouder Rob Jonkman van Opsterland toegevoegd. Kasper: ,,We kunnen niet bij elkaar komen, maar via de digitale weg kan iedereen meekijken.”

Vorig jaar werd de herdenking op veel plaatsen ingeluid door trompettisten die het taptoesignaal of The Last Postspeelden. Vandaag wordt dat herhaald. In Greonterp, Westhem, Wolsum en op vier plekken in Blauwhuis klinkt vandaag om dezelfde tijd The Last Post, uitgevoerd door leden van Fanfare Blauhús. In andere jaren komen ook veel inwoners van de omringende dorpen naar de herdenking in Blauwhuis, waar zonder publiek een krans wordt gelegd. Daarom zoekt het comité nu de inwoners op.

Het is dubbel, want we hopen natuurlijk dat uiteindelijk alle herdenkingen weer zoveel mogelijk met elkaar kunnen worden beleefd

Er zijn initiatieven die ook na 4 mei doorlopen. Bij 32 adressen in Morra en Lioessens zijn houten palen en bordjes geplaatst om plekken te markeren waar in de oorlog onderduikers zaten of verzetsleden woonden. Ze blijven staan tot eind oktober. Belangstellenden kunnen een eigen route maken langs de adressen. Het initiatief komt van Feike van der Zee uit Lioessens, in samenwerking met een lokale historicus. Van der Zee wil er de oorlogsgeschiedenis mee zichtbaar maken. ,,Dat maakt het veel duidelijker. Nu al komen er verhalen naar boven, ik hoopte al dat dit zou gebeuren.”

In de gemeente Westerkwartier zetten de 4 mei-comités fietsroutes uit, langs monumenten en bordjes met QR-codes. Via die codes zijn namen te vinden van oorlogsslachtoffers uit de regio. De routes zijn op elk moment te fietsen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten