Uitkijken naar een jaar waarin de pastorale weekenden weer kunnen

Een van de jaarlijks terugkomende activiteiten in het binnenvaartpastoraat is het hemelvaartweekend. Een weekend dat georganiseerd wordt door en voor jongeren tussen de zestien en 25 uit de binnenvaart.

Dirk Meijvogel

Geplaatst: 04 mei 2021 om 16:00

Binnenvaartpredikant Dirk Meijvogel. Vandaag schreef hij voor het laatst een bijdrage in de Friesch Dagbladserie Standplaats.   FOTO: MARINUS HOOGENDOORN
0%

Het deelnemersaantal varieert tussen de vijftig en 65. Overigens is het wel een bijzonder lang weekend, want op de woensdagavond voor Hemelvaart begint het en zondagmiddag gaat ieder weer zijn of haars weegs.

Mijn collega en ik zijn er als binnenvaartpredikanten de hele tijd bij. Wij zorgen voor de kerkdiensten op Hemelvaartsdag en zondag. Daarnaast zijn we er voor de pastorale bijstand en voeren we talrijke gesprekken met onze jongeren.

Het programma ziet er als volgt uit. Op woensdagavond wordt iedereen verwelkomd met soep en brood. Als iedereen zijn slaapplek heeft ‘geannexeerd’ worden er kennismakingsspelen gedaan. Tegen middernacht is de avondsluiting met gebed en gaat de bar open. Van slapen komt er meestal niet veel die eerste nacht...

Anderhalve meter afstand in een kampgebouw met levenslustige jongeren? Dat gaat niet lukken

De volgende dag is het Hemelvaartsdag. Dit begint met een samenkomst, meestal in de openlucht. ’s Middags is er sport en spel en ’s avonds een gespreksavond over diverse thema’s. Vrijdag en zaterdag zijn zeildagen. Teams worden ingedeeld voor de bootjes. Vrijdag is het vrij varen en zaterdag is er een wedstrijd waar fanatiek aan wordt deelgenomen. Vrijdagavond houden we Bijbelstudie en zaterdag is de bonte avond waar iedereen een aandeel in heeft. Zondag wordt er na de kerkdienst nog gezamenlijk gegeten, waarna er schoongemaakt en afscheid genomen wordt.

Het mooie van zo’n week is dat er elk jaar weer nieuwe gezichten bijkomen. Veel jongeren onder de zestien jaar kijken er naar uit om mee te mogen. Het zal u niet verbazen dat menig varend schippersechtpaar hun relatie na deze activiteit begonnen is. Het Hemelvaartsweekend wordt ook wel de huwelijksmarkt genoemd.

Gesprekken

Maar dit jaar is er niets van al het bovenstaande. Want door corona zijn - net als vorig jaar - het Hemelvaartsweekend evenals de andere pastorale weekenden afgelast. Want anderhalvemeter afstand in een kampgebouw met levenslustige jongeren? Dat gaat niet lukken.

Terugdenkend aan eerdere edites komen er verschillende gesprekken weer boven. Die jongen die een beetje teruggetrokken was. Op de laatste middag vertelt hij mij dat hij worstelt met zijn geaardheid. Hij voelt zich minderwaardig en schuldig. ‘Hoe moet ik daar nu mee omgaan?’

Weer hemelvaart vieren

Of dat stel dat verkering had gekregen en samen graag wilde praten over haar nare ervaring uit het verleden dat haar nog altijd achtervolgt. Die jongvolwassene die enthousiast vertelt hoe God Hem van zijn verslaving heeft bevrijd. Dat Hij nu ‘een kind van God is’ en vol is van Jezus. Zomaar flarden van gesprekken die zó diep gaan.

Ja, dan hoop ik maar weer dat volgend jaar het virus écht verdwenen is en we weer met de jongeren in het kampgebouw de hemelvaart van Jezus mogen vieren.

Dirk Meijvogel is als binnenvaartpredikant in de Protestantse Kerk verantwoordelijk voor het binnenvaartpastoraat in Oost-Nederland en Duitsland. Reacties: dirkmeijvogel@gmail.com

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten