Aangeboden door: vpngids

Camera’s populair in Friesland: hoe veilig is dat echt?

Foto: pexels.com

Steeds meer inwoners van Friesland hangen een beveiligingscamera op. Dat doen ze om te weten wat er in en om het huis gebeurt. Ook komen er steeds meer slimme deurbellen met een camera bij. Maar hoeveel veiligheid biedt dit ons echt?

Zijn camera’s veilig?

Hoe veilig een bewakingscamera is, hangt af van de gebruikte installatietechniek, het merk en de software. Het type camera is een belangrijk kenmerk voor de veiligheid. Zo zijn bewakingscamera’s die verbinding maken via wifi niet het veiligst, weten veiligheidsexperts.

Beveiligingswinkels raden aan om te kiezen voor analoge camera’s, of kaarten met een SD-kaartje erin: “Camera’s die verbinding maken met het internet of met wifi, kunnen een achterdeur vormen voor hackers. Vooral als het standaardwachtwoord niet is veranderd, is het een fluitje van een cent om een heel netwerk binnen te dringen. Kies je voor een camera zonder internet of wifi, dan loop je op die manier dus geen risico.”

Technische mankementen

Technische mankementen kunnen ook voor onveiligheid zorgen. Volgens beveiligingswinkels zijn instabiele netwerken het grootste probleem: “Het is het best te kiezen voor een camera met een kabel. Draadloze apparaten kunnen de verbinding verliezen. Camerabeelden worden dan niet goed overgebracht, waardoor je storing ondervindt. Je kunt het best kiezen voor een camera die wordt geïnstalleerd door een vakman.”

Meer videodeurbellen

Ook in Friesland duiken steeds meer videodeurbellen op. Die zijn handig omdat gebruikers eerst kunnen zien wie er voor de deur staat, alvorens open te doen. Maar ook is het handig als beveiligingscamera. Een derde van de inbraken vindt via de voordeur plaats. Een videodeurbel kan ervoor zorgen dat de inbreker geïdentificeerd kan worden.

Volgens beveiligingsexperts is dat een goede ontwikkeling: “Wij zijn zeker voor videodeurbellen. Vooral deurbellen waar ook een geheugenkaartje in kan, om beelden op te slaan. Op die manier is er altijd bewijsmateriaal.”

Camera’s beveiligen met een VPN

Wel is het belangrijk dat camera’s goed beveiligd worden. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan de veiligheid van het netwerk. Zo doen gebruikers er goed aan een VPN op het netwerk te installeren. Dat is een privénetwerk, die verbinding maakt met een externe server. Die server bevindt zich vaak in het buitenland.

Alle data die over een VPN wordt gestuurd, wordt versleuteld. Bovendien leent de gebruiker dan een IP-adres, waardoor men minder makkelijk gevolgd en getraceerd kan worden. Zo houden gebruikers hackers en pottenkijkers buiten de deur.

Verhogen camera’s de veiligheid?

Op de vraag of camera’s de veiligheid verhogen, kunnen experts bevestigend antwoorden: “Camera’s verhogen inderdaad de veiligheid. Maar is het wel belangrijk dat je deze goed beveiligt en juist gebruikt. Het is trouwens ook handig om eerst aan de gemeente te vragen waar je een camera mag plaatsen en welke maatregelen je daarvoor moet nemen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar de buren filmen.”

Bron: VPNgids.nl

Nieuws

menu