Aangeboden door: pricewise.nl

De Friese Raphaël

Foto: pexels

Omdat musea door de coronamaatregelen nogal onregelmatig geopend zijn, beperkt groepen mogen ontvangen of geheel gesloten zijn, heeft het Rijksmuseum in Amsterdam ook online tentoonstellingen.

Met een smartphone met sim only of ander data-abonnement kunnen schilderijen van dichtbij bekeken en beleefd worden. In 2021 is er in het Rijksmuseum een tentoonstelling over slavernij, met een opvallend schilderij van de Friese Raphaël.

Schilder Gerard Wigmana in Friesland

Wanneer het over de oude Hollandse meesters gaat, dan denken mensen vaak aan beroemde schilders als Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer. De meeste van deze oude meesters woonden en werkten in Noord-Holland of Zuid-Holland. Maar ook Friesland heeft zo zijn eigen oude meesters, zoals Petrus Schotanus en Bernardus Accama. Een andere Fries schilder staat bekend onder de naam ‘de Friese Raphaël’. Dit was de bijnaam van Gerard Wigmana. Wigmana is geen grote naam onder de oude meesters, maar met het schilderij ´Maaltijd met Julius Schelto van Aitzema´ is hij toch redelijk bekend geworden. Gerard Wigmana is geboren in het Friese Workum in 1673. Als kind had hij al veel aanleg voor schilderen. Toevallig bezochten twee Duitse kunstschilders, de gebroeders Bormeister de stad Workum om hier een tijd portretten te schilderen. Wigmana kreeg de gelegenheid om acht maanden les bij hen te volgen. Hierna ging hij naar Leeuwarden en Sneek om bij de schilder Jelle Sybrandi les te krijgen. Sybrandi was net terug uit Italië en was geïnspireerd geraakt door de Italiaanse schilders. Hij stimuleerde Wigmana om in 1698 naar Parijs af te reizen om daar een schildersopleiding aan de Koninklijk Academie te volgen.

De bijnaam Friese Raphaël

In Parijs hield Wigmana het al snel voor gezien. In 1699 arriveerde hij in Rome om zich daar net als zijn toenmalige leermeester door de Italiaanse meesters te laten inspireren. Hij ging in de leer bij de schilder Johan Maria Morandi. Hier verbleef hij drie jaar en hij schilderde voornamelijk kopieën van de wereldberoemde schilder Raphaël en andere bekende meesters. Al snel kreeg hij daarom de bijnaam als ´de Friese Raphaël´. Na Rome, keerde hij weer terug naar Friesland om in dienst te treden bij het Stadhouderlijk hof. Hier werd hij tekenleraar van stadhouder Johan Willem Friso en zijn zussen. Na zijn huwelijk, vestigde Gerard Wigmana zich in Amsterdam, waar hij in 1749 overleed.

Het schilderij ´Maaltijd met burgemeester Schelto van Aitzema´

Het meest bekende schilderij van Wigmana is ´ Maaltijd met burgemeester Schelto van Aitzema ´ uit 1697. Het schilderij hangt in het stadhuis van Dokkum en is uitgeleend aan het Rijksmuseum. Hier krijgt het schilderij een prominente plek in de tentoonstelling over slavernij. Het is een intrigerend schilderij. Ten eerste omdat in eerste instantie werd gedacht dat het om een maaltijd ging tussen de burgemeester van Dokkum met tsaar Peter de Grote. Deskundigen hebben uiteindelijk geconcludeerd dat de gast niet de tsaar is geweest, want hij heeft Dokkum nooit bezocht. Een ander interessant onderdeel, is de aanwezigheid van twee zogenaamde slaven op het schilderij. Er wordt vanuit gegaan dat het om dienders uit Nederlands-Indië gaat. Er is onduidelijkheid of het daadwerkelijk slaven waren, want één van de dienders stierf uiteindelijk als een vermogend man. Al met al dus een intrigerend schilderij waar nog de nodige onduidelijkheid over is, maar dit maakt het schilderij van deze Friese oude meester wel spannend.

Nieuws

menu