Aangeboden door: bikester.nl

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Friesland

Foto: Pexels

Als je Friesland wilt verkennen dan kun je uit meerdere mogelijkheden kiezen op het gebied van transport. Zo zou je bijvoorbeeld voor een roadtrip kunnen gaan. Je gaat dan dus in je auto door de provincie rijden om de mooiste Friese plekjes te ontdekken. Daarnaast is Friesland ook zeker een gebied dat je goed kunt verkennen per boot, maar fietsen is in deze noordelijke provincie zonder twijfel tevens een aanrader.

Voordat je begint met je fietstocht door Friesland kun je alle spullen en fietsen vinden op deze site van Bikester . Je moet immers wel goed voorbereid zijn voordat je een van de onderstaande fietsroutes door Fryslân gaat fietsen.

Linderoute

Zo kun je onder meer een route fietsen waarbij je constant langs de Linde fietst. Dit is een bescheiden riviertje in de buurt van Wolvega. Je begint dan ook aan deze tocht aan de Stellingenweg in deze Friese plaats, waar je ook zult eindigen. Je fietst dus eigenlijk een rondje door deze omgeving. Deze tocht is ongeveer 20 kilometer lang, dus je zult niet heel lang op de fiets zitten. Wel is het mogelijk om de route te verlengen, wat je gemakkelijk kunt doen door richting Noordwolde-Oldeberkoop te fietsen. Onderweg zul je van alles zien als je ervoor kiest om de Linderoute te fietsen, waaronder natuurlijk veel hei, moeras en bos. Ook kom je langs de theetuin bij Nijeholtpade waar je even uit kunt rusten.

Boeren Streekproducten route

Friesland bestaat voor een groot deel natuurlijk uit platteland, dus je vindt in deze provincie veel boeren. Ook in het noordwesten van Fryslân is dit absoluut het geval. De Boeren Streekproducten route neemt je daarom langs de boerderijen die ook een winkel of restaurant hebben. Zo kun je onderweg tijdens het fietsen genieten van de lekkerste streekproducten uit deze regio. Dat mag ook wel, want deze fietsroute is maar liefst 66,5 kilometer lang. Je bent dan ook zeker een paar uurtjes onderweg voordat je bij het eindpunt bent. Dit is Lokaal Op Hatsum in Dronrijp, waar de fietstocht ook start. Naast eten en drinken kun je tijdens de route overigens ook souvenirs aanschaffen bij speciaalzaken.

Oersetters pontjesroute

De Oersetters is een geweldige fietstocht die je door het zuidwesten van Friesland voert. Het is in 2014 zelfs uitgeroepen tot de leukste pontjesfietsroute van Nederland door de Vrienden van de Voetveren in combinatie met de ANWB. Je begint deze tocht bij de VVV locatie in Bolsward en eindigt het hier ook. Onderweg zul je naast Bolsward ook onder meer door Wolsum, Gaastmeer, Workum en Allingawier komen. Ook zul je tijdens het fietsen van de route op twee voet- en fietsveren moeten. Door deze pontjes wordt deze mooie tocht eigenlijk extra speciaal en mooi, wat vooral het geval is doordat je op deze manier Friesland eigenlijk op twee manieren tegelijk verkent: zowel per fiets als per boot.

Waterbeleefroute Dijkwerkers

Wil je graag Noordoost-Friesland ontdekken? Het is dan zeker een aanrader om een keer de Waterbeleefroute Dijkwerkers te fietsen. Dit is een tocht van ruim 25 kilometer, dus je hoeft niet heel lang op de pedalen te trappen. Ook zul je onderweg kennis maken met terpdame Beitske. Beitske zal je langs diverse interessante punten van dit deel van Friesland leiden. Hierbij kun je onder meer denken aan de bezoekerscentrum van de terp in Hegebeintum. Ook zul je onderweg langs de Dijktempel komen en de Heining. Deze twee bezienswaardigheden vind je beide in Marrum. In Hallum kun je vervolgens Noarderleech bekijken, wat bestaat uit een bunker en een oefenveld. Ook zul je tijdens het fietsen van deze route langs meerdere dijken komen die je kunt beklimmen.

Nieuws

menu