Aangeboden door: Interpolis

Eigen risico: zo werkt het

-

Bij het uitzoeken van een zorgverzekering moet je op meerdere punten letten. Eén van de belangrijkste punten is uiteraard de premie die je per maand betaalt. Je wilt idealiter zo min mogelijk geld kwijt zijn, maar je wilt wel van de gewenste zorg verzekerd zijn.

Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar de juiste balans. De juiste balans qua prijs per maand en de zaken die vergoed worden door de verzekering. Om de premie goedkoper uit te laten vallen, kun je aanpassingen verrichten aan het eigen risico voor je zorgverzekering . Hoe dit precies zit, lees je hieronder.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat je voor eigen rekening komt, indien je zorg nodig hebt. Dit bedrag wordt door de overheid vastgesteld en kun je als een eigen bijdrage zien.

Word je bijvoorbeeld met de ambulance afgevoerd? De kosten hiervoor worden door de zorgverzekeringsmaatschappij op zich genomen, met uitzondering van het eigen risico. Dit bedrag is vastgesteld op 385 euro. De eerste 385 euro voor zorgrekeningen moet je zelf betalen. De bedragen die daarna volgen, komen volledig voor rekening van je zorgverzekeraar.

Waarom bestaat het eigen risico?

Het eigen risico is door de overheid verplicht gesteld voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dat de overheid hiervoor gekozen heeft, heeft twee redenen:

  • Hiermee wordt de premie voor de zorgverzekering lager gehouden
  • Hiermee wordt iedereen bewuster van de kosten voor zorg. Op het moment dat je een bedrag van 385 euro moet betalen, krab je je mogelijk even achter de oren om te bedenken of je de zorg wel echt nodig hebt

Aanpassen van het eigen risico

Wil je graag kosten besparen op je zorgverzekering ? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Het maximale bedrag hierbij is 885 euro. Aangezien je 500 euro meer eigen risico mogelijk moet betalen, valt de premie voor je zorgverzekering een stuk voordeliger uit.

Bij sommige maatschappijen kun je alleen tussen 385 en 885 euro kiezen. Bij andere maatschappijen kun je ook voor een tussenstap kiezen, bijvoorbeeld van 485 of 685 euro.

Wat het juiste eigen risico voor jou is, hangt van je eigen situatie af. Heb je in de afgelopen jaren helemaal geen medische zorg nodig gehad? Dan kun je het erop wagen om je eigen risico te verhogen. Mocht je echter in het komende jaar wél medische zorg nodig hebben, moet je dus eerst het hogere bedrag voor je eigen risico betalen.

Aangezien niemand in de toekomst kan kijken, is dit een lastige afweging. Maak in ieder geval een berekening van de premie bij het standaard eigen risico en een hoger eigen risico. Je ziet dan precies wat je hier per maand mee kunt besparen.

Nieuws

menu