Fysiek boek bedrukken nog altijd populair onder de liefhebber

Eigen foto
Aandachtspunten voor de opmaak van een bedrukt boek
Wanneer je aan de slag gaat met zelf een boek drukken , is het belangrijkste om de opmaak van het digitale bestand juist in te stellen. Wanneer je een fijn te lezen boek wilt bedrukken waar je eenvoudig doorheen kunt bladeren is het erg belangrijk om onder andere te letten op:
- De afloop van een pagina;
- De veiligheidsmarges voor het drukken;
- Het formaat waarin je het boek wilt hebben.
Door de juiste veiligheidsmarge zorg je er bijvoorbeeld voor dat, wanneer je het boek openslaat, alle inhoud goed zichtbaar is. Bij te weinig marge zul je het binnenste gedeelte niet goed kunnen lezen.
Je kunt de juiste afstanden zelf instellen in programma’s zoals Adobe InDesign, Illustrator of het online programma Canva. Na het instellen van de juiste marges kun je het bestand op de juiste manier downloaden, zodat jouw bedrukte boek de mooiste vertaling wordt van jouw online bestand.
Laat jouw boek drukken op een passend papiersoort
Afhankelijk van het type boek dat je wilt laten drukken is het belangrijk om te kiezen voor een passend papiersoort. Dit is niet alleen bepalend voor de uitstraling van boeken, maar bepaalt ook het gevoel dat je straks ervaart wanneer je eindelijk die bladzijde fysiek kunt omslaan, in plaats van door te scrollen naar de volgende pagina.
De kwaliteit van papier wordt bij een drukker, zoals deze online drukkerij uit Groningen , uitgedrukt in het aantal gram, van 100 gram tot 170 gram papier, met diverse soorten machine coating (mc). Zo is het voor een fotoboek bijvoorbeeld het mooiste om te kiezen voor dik papier met een glans mc. Dit zorgt voor een luxe afwerking en de beste kwaliteit van jouw foto’s. Voor boeken met veel tekst kan een lichtere papiersoort en afwerking met mat mc prettiger lezen.
Keuze uit hardcover en softcover exemplaren
Naast de papierkeuze van jouw te bedrukken boek kun je kiezen uit verschillende soorten kaften. Deze kaft bepaalt namelijk pas echt de uitstraling van het exemplaar.
Een softcover of paperback geeft een nonchalante uitstraling en zorgt ervoor dat jouw boek echt gaat leven door de tijd. Deze zachte kaft is erg flexibel waardoor je het boek makkelijk openslaat. Voor sommigen biedt dit de ultieme leeservaring van een echt boek. Een hardcover daarentegen kan een luxe gevoel oproepen en zorgt voor een stevig exemplaar. Deze kun je vervolgens rechtop neerzetten in de boekenkast of neerleggen als koffietafelboek.
Het type kaft dat je kiest heeft ook invloed op de veiligheidsmarge die je moet instellen. Zo vraagt een hardcover boek om grotere marges aan de binnenkant, omdat deze boeken doorgaans wat minder flexibel openslaan dan een softcover. Hierdoor kan er sneller tekst wegvallen wanneer je niet wat grotere afstanden aanhoudt.
Maak het bestand op in juiste boekdelen
Om witte pagina’s in jouw boek te voorkomen moet je letten op de verdeling tussen het binnenwerk en de cover.
Zo begint de eerste pagina van je binnenwerk altijd op de rechterzijde, doordat de achterkant van de kaft eerst op links komt wanneer je een boek openslaat. Daarbij wordt een boek met harde kaft voorzien van twee schutbladen, een witte eerste en laatste pagina van het boek om optimale houdbaarheid van jouw exemplaar te garanderen.
Belangrijk is dat een bestand altijd deelbaar moet zijn door 4, om lege pagina’s te voorkomen. Hierdoor wordt een boek zo efficiënt mogelijk gedrukt en wordt papierverspilling voorkomen. Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt kan het bijna niet anders dan dat je jouw online bestand omtovert tot een prachtig bedrukt boek, waar je nog lang plezier van zult hebben.