Aangeboden door: brein-medicijn.nl

Het verschil herkennen tussen pijntjes

Foto: pixabay

Soms heb je wel eens ergens pijn en dat weet je gewoon niet waar die pijn nou eigenlijk vandaan komt. Vaak denk je dan dat het wel eenmalig is, maar die pijn kan soms ook wel eens langdurig blijven aanhouden en dan zou je uiteraard graag willen weten waar de pijn vandaan komt en waar je allemaal op moet letten. Of je denk dat het iets ander is. Hieronder zullen wat verschillen uitgelegd worden.

Verschil tussen een hernia en ischias

De klachten van een hernia en ischias lijken erg veel op elkaar. Ze zorgen namelijk beiden voor een zenuwpijn in de (lage)rug met eventuele uitstraling naar het been. Toch zijn er degelijk wel verschillen. Een hernia is namelijk een uitstulping van weefsel, de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt dan tegen het ruggenmerg of een zenuw aan. En ischias is een voorkomende klacht van de rug en verwijst naar een irritatie van de langste zenuw die het lichaam kent. Als je pijn hebt in de onderrug, kan dit een uitstraling hebben naar de billen en/of benen tot gevolg hebben.

Verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine

Wat is nou het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine? Het is niet altijd meteen helder welke vorm van hoofdpijn je hebt. Bij hele heftige spanningshoofdpijn kun je ook misselijk zin van de pijn, of overgevoelig zijn voor licht en geluid. Is dit dan spanningshoofdpijn of een lichte vorm van migraine. En een migraineaanval hoeft niet altijd zo heftig te zijn dat je perse naar bed moet, terwijl dus hele heftige spanningshoofdpijn je wel de hele dag in bed kan houden. Het is dus een soms een heel klein verschil dat het dus niet helemaal duidelijk welke van de twee soorten pijn je dan op dat moment hebt. Voor een arts is het soms ook moeilijk om deze conclusie te trekken.

Nieuws

menu