Aangeboden door: profishop.nl

Hoe kun je je transportbanden in goede staat houden?

Foto: pexels

Transportbanden zijn een van de meest gebruikte apparaten in een voedselverwerkende fabriek en transporteren alles, van zware productdozen tot individuele patatjes om te frituren.

Deze veelzijdige machines zijn relatief eenvoudig en, wanneer ze bij een kwaliteitsfabrikant worden gekocht, behoorlijk betrouwbaar. Geen enkele transportband is echter immuun voor problemen. Riemslip, motorbrand en kapotte onderdelen kunnen allemaal het gevolg zijn van normale slijtage of kunnen optreden bij verkeerd gebruik. Je moet er daarom voor zorgen dat je de banden in een goede staat houdt met behulp van de onderstaande tips.

Kies de juiste transportband

De eerste plaats om te beginnen is het kiezen van de juiste transportband voor je specifieke toepassing. Het gewicht van je product, de snelheid en de richting waarin je het product wilt verplaatsen, of je nu metaaldetectie, weging of sortering nodig heeft, het zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden bij het investeren in een transportband. Praten met de experts van een transportbandproductiebedrijf om te bepalen wat je nodig hebt voor je product en toepassing. Een extra bonus: overweeg om een transportband aan te schaffen die meer aankan dan je nodig hebt. Hiermee kun je de productie verhogen zonder de transportband te verslijten.

Houd de motor schoon

Een motor die is bedekt met stof, vuil, vet of voedselbijproducten zorgt er vaak voor dat de ventilatieopeningen verstopt raken en kan oververhitting van de motor veroorzaken. Een oververhitte motor zal uiteindelijk doorbranden en moet worden vervangen. Zorg ervoor dat je schoonmaakteam je transportbandmotor regelmatig schoonmaakt om oververhitting te voorkomen.

Controleer de uitlijning en slijtage van katrol

Katroluitlijning speelt een grote rol om je transportband correct te laten werken. Een goed uitgelijnde poelie zorgt voor een gelijke riemspanning aan weerszijden van de dwarsdoorsnede van de riem - wat nodig is om de levensduur van je riem te verlengen. Wanneer de katrol niet goed uitgelijnd is of ongelijk is afgesleten, zal de riemspanning niet gelijk zijn en zul je aan één kant voortijdige rekken zien, waardoor je eerder een nieuwe riem nodig hebt. Waar je je product op de transportband laadt, kan de band ook uitrekken. Door producten consequent aan één kant van de band te laden, kan die kant van de band sneller verslijten. Het product moet waar mogelijk altijd naar het midden van de band worden geladen.

Houd de transportband schoon

Het reinigen van je transportband is voor meer dan alleen voedselveiligheid . Een vuile band, vooral aan de onderkant, heeft meer kans om te slippen, waardoor het draagvermogen van de transportband afneemt. Evenzo kan afzetting op de onderdelen van de transportband, zoals bandrollen, de levensduur van zowel de band als de motor verkorten. Door de transportband regelmatig te reinigen, verleng je de levensduur van je transportband. Overweeg om te investeren in een transportband die is uitgerust met gemakkelijk te reinigen componenten, zoals bandschrapers, bandlifters, CIP-systemen - allemaal ontworpen om je transportband regelmatig te reinigen zonder de tijd en energie van het demonteren van je band.

Inspecteer en vervang versleten onderdelen

Versleten onderdelen zijn een van de belangrijkste oorzaken van uitval van de transportband en kunnen leiden tot langere uitvaltijd bij het wachten op vervangende onderdelen. Door je transportband regelmatig te inspecteren op versleten onderdelen en deze tijdig te vervangen, verklein je het risico op uitvaltijd van de transportband. Het kan nuttig zijn om met de fabrikant van de transportband te praten om erachter te komen welke onderdelen meer kans hebben op slijtage en om vanaf het begin reserveonderdelen op voorraad te hebben. Dit vermindert je uitvaltijd als het versleten onderdeel kapot gaat, omdat je het onderdeel al bij de hand hebt.

Nieuws

Meest gelezen