Aangeboden door: luisterboekenapps.nl

Hoe maak je een audioboek?

-

Hoe kun je bijverdienen als je een boek geschreven hebt? Kun je verdienen door een luisterboek aan te maken van je werk? Bijna iedereen die leest heeft een smartphone op zak, die de toegang tot luisterboeken nog vergemakkelijkt. Je kunt daarbij ook inspelen door boeken geschikt te maken voor Apple CarPlay en Google Auto, die speciaal voor auto’s zijn ontwikkeld. . Deze opties maken audiostreaming nog toegankelijker voor iedereen.

In plaats van lezers je boek te laten downloaden om het te lezen kun je het ook dusdanig ontwikkelen, dat personen het boek onderweg kunnen beluisteren.

Iedereen kan tegenwoordig een luisterboek maken en publiceren. In dit artikel lopen we door het proces heen om een audioboek te maken.

1. Maak een audio-opname van je boek

Als beginner heb je geen idee hoe je je inhoud kunt omzetten in een audio bestand.

Je tekst klaarmaken voor opname begint door het tot een document te bundelen. Tijdens de opname van de audio versie lees je dit speciaal voorbereide script voor. Je dient daarbij alles wat niet nodig is, of wat tijdens het vertellen geen zin heeft, te verwijderen om verwarring te voorkomen en de opname gemakkelijker te maken.

Als je je script geschreven hebt, lees het dan nog eens hardop. Herformuleer je script waar nodig om consistentie ervan te verzekeren. Herlees hardop als het script nog raar klinkt. : Als een bepaalde passage moeilijk te vertellen is, herformuleer hem dan om hem natuurlijk te laten klinken.

2. Bepaal wie het audioboek zal opnemen

Je dient verder te bepalen op welke wijze je je boek zal laten opnemen. Je hebt daarbij twee mogelijkheden.

Als je boek een persoonlijk aspect heeft, dan vertel je het liever zelf . Dit kan bijvoorbeeld als het gaat om een waar gebeurd verhaal of als het een professionele dimensie heeft (training, coaching, enz.). Op deze manier klinkt je boek natuurlijker. Het is waarschijnlijk zinvol deze optie te gebruiken als je ervaring hebt met podcasting en weet hoe je duidelijk moet spreken. Ook als je al een deel of alle apparatuur bezit die nodig is om je audioboek op te nemen.

3. Neem je audioboek op

Als je een professionele beroepskracht inhuurt , hoef je alleen maar te wachten tot hij zijn werk doet. Laten we wat specifieker zijn over de tweede optie. Je hoeft je geen zorgen te maken als je nog nooit eerder gesproken hebt als je maar twee of drie bladzijden zonder onderbreking kunt lezen. Op snelheid komen en meer lezen vergt minstens een uur.

Tegen de tijd dat de opname klaar is, ben je al op een derde van het eindpunt. Als onderdeel van het technische proces worden de stemmen gemasterd, er kan muziek aan toegevoegd worden, en er worden algemene aanpassingen gedaan om het geluid professioneel te maken.

Mocht je de opname willen uitbesteden, dan is dit deel meestal in de prijs inbegrepen, en hoef je niets extra te betalen. In alle andere gevallen, en tenzij je goed in geluidsbewerking bent, raden we je aan je bestanden naar een geluidstechnicus te sturen, die alle audio fouten die je zou kunnen missen opspoort (en corrigeert) en goed geformatteerde bestanden voor publicatie bezorgt.

4. De cover van je audioboek

Je moet de cover van je luisterboek niet over het hoofd zien. Een mooie cover is een essentieel onderdeel van elk promotieplan: hij onderscheidt je audioboek van de massa, en lokt luisteraars uit om een sample te beluisteren.

Pas de cover van je audioboek aan aan het thumbnail formaat dat op verkoopplatforms voor audioboeken gebruikt wordt. De cover van je „papieren” boek of ebook moet de cover van je audioboek weergeven.

5. Kies de juiste sample

Nu is het tijd om een sample uit het boek te kiezen. Soms handelen professionals deze stap voor je af. In elk geval is het belangrijk dat de lezers snel weten waar het over gaat om je kansen op succes te vergroten.

Een audioboek platform zal je sample gebruiken luisteraars een kort overzicht van je boek te geven: dit is je beste kans om te schitteren! Luisteraars moeten na het beluisteren van je sample geneigd zijn om op „kopen” te klikken.

6. Publiceer je luisterboek

Nu je alle stappen hebt gevolgd, ben je klaar om je audio boek uit te geven. Je kunt naar Luisterboekenapps.nl gaan om een idee te krijgen van de beste plaatsen om je boek uit te geven.

Nieuws

menu