Aangeboden door: ABN Amro

Hoe werkt het prijsplafond voor energie?

Foto: pixabay

Hoe werkt het prijsplafond voor energie en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Bekijk wat het prijsplafond voor u betekent en hoeveel u hierdoor bespaart.

Hoe werkt het prijsplafond voor energie?

De stijgende energieprijzen zijn u vast niet ontgaan. Sinds eind mei 2022 krijgt Nederland geen Russisch gas meer . Dat levert schaarste en onzekerheid op voor de toekomst. Door de geringe reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer, stijgen de energieprijzen. Dat u meer gaat betalen, zult u vast al gevoeld hebben aan uw portemonnee. Om u als consument te helpen met de hoge energierekening, stelt de overheid per 1 januari een prijsplafond in voor gas en stroom. Over de eerste 1200 kuub gas die u verbruikt, betaalt u maximaal € 1,45. Voor de eerste 2900 kWh aan stroom betaalt u maximaal € 0,40. Verbruikt u meer dan dit gemiddelde? Dan betaalt u de hogere marktprijs. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland.

Wat is een prijsplafond?

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom en gas. Dit plafond ligt lager dan de huidige marktprijs. Het wordt ingevoerd omdat de kosten zo hoog zijn geworden, dat het voor een gemiddeld huishouden lastig wordt om te betalen. De maatregel zorgt dus dat huishoudens minder geld kwijt zijn aan energie. Het is echter een tijdelijke maatregel, en geen structurele oplossing. Daarom is het verstandig om te investeren in het verduurzamen van de woning, waardoor de energiekosten ook op de lange termijn laag blijven. Hoe hoger de energiekosten zijn, hoe meer het verduurzamen van de woning oplevert. Heeft u geen geld om uw huis te isoleren? Dan kan het een oplossing zijn om een persoonlijke lening aan te vragen .

Wordt het prijsplafond ingevoerd?

Een vraag die lang heeft gespeeld onder het Nederlandse volk is: wordt het prijsplafond ingevoerd? Het antwoord is ja. Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in. Met dit prijsplafond bespaart een consument met een gemiddeld verbruik in 2023 ongeveer € 2.500. Dit geldt voor alle kleinverbruikers zoals huishoudens maar ook zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

De voor- en nadelen van een prijsplafond

Het voordeel van een prijsplafond voor de consument is de besparing van kosten. Consumenten zijn minder geld kwijt aan hun gas- en energierekening dan wanneer er geen prijsplafond geldt. Het geeft huishoudens meer zekerheid en ze hebben meer duidelijkheid over wat ze kwijt zijn aan hun energierekening.

Het nadeel van een prijsplafond is dat de overheid erg veel geld kwijt is aan het financieren van kleinverbruikers. Dat geld kan niet in andere projecten gestoken worden. Daarnaast blijft de prijs van energie hoog. Dat verandert niet als de overheid ineens de rekening gaat betalen. De steun kan niet oneindig door gaan . Het prijsplafond heeft dus vooral economische nadelen.

Nieuws

menu