Aangeboden door: PriceWise

Inbrekers slaan vooral toe in vakantieseizoen

-

Een van de leukste dingen aan vakantie is thuiskomen, zo is de vaste overtuiging van velen. Want zon, zee, strand en cultuur zijn leuk, maar thuis voelt het vertrouwd. Toch wacht veel mensen bij thuiskomst elk jaar weer een onaangename verrassing. Inbrekers nemen namelijk geen vakantie in de zomer, die draaien dan dubbele diensten. Als velen weg zijn is de sociale controle minder. Bovendien is de kans groter dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Er komt immers voorlopig niemand thuis. Mede daarom ligt het aantal inbraken in de zomermaanden tot wel een kwart hoger dan buiten het vakantieseizoen.

Gelegenheidsinbrekers en professionals

Hoewel de meeste inbraken in Nederland gepleegd worden door gelegenheidsinbrekers – inbrekers die hun kans schoon zien door bijvoorbeeld een open deur of raam – zijn er ook een hoop die het professioneel aanpakken, al zijn zelfs professionals soms vergeetachtig . Juist in het vakantieseizoen slaan zij toe. Daarbij gaan ze geraffineerd te werk. Professionele inbrekers verkennen vrijwel altijd voor. Ze kijken naar interessante doelwitten en naar spullen die ze eventueel willen meenemen. Ook de zichtbaarheid van een huis voor de buren en eventuele vluchtroutes worden bekeken. Vaak wordt ook een controle gedaan op afwezigheid van de bewoners. Een stok tegen de deur of een stukje stro in de brievenbus. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bevat diverse adviezen om inbraak te voorkomen. Dit zou het risico op een inbraak tot wel 80 procent verminderen.

Verzekeren tegen inbraak

De grootste schade door inbraak is vaak niet materieel. Mensen bij wie is ingebroken voelen zich vaak langere tijd onveilig. Ook daarom is het voorkomen van inbraak belangrijk. Wel wordt de materiële schade vaak vergoed via een verzekering. Vaak via een woonverzekering. Dat is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering . In principe is alleen een inboedelverzekering ook voldoende, omdat inbrekers zelden dingen meenemen die aan het huis vastzitten. Al komt bijvoorbeeld diefstal van zonnepanelen ook wel eens voor. In zo’n geval bieden een woonverzekering of een afzonderlijke inboedel- en opstalverzekering optimale bescherming.

Veilig Wonen Scan

Wie de deur voor een paar weken achter zich dichtslaat vanwege vakantie, kan veel zelf doen om inbraak te voorkomen. Zo is er de Veilig Wonen Scan . De Veilig Wonen Scan is een initiatief van het PKVW en Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Aan de hand van tien vragen geeft de scan informatie en tips over hoe bewoners inbrekers buiten de deur houden. Daarnaast brengt de scan per woning in beeld hoe groot het risico is op inbraak en hoe een bewoner dat risico vermindert.

Nieuws

menu