Aangeboden door: spoedteststraat.nl

Je bent gevaccineerd en je wil op reis: wat zijn de regels?

-

Veel landen hebben hun grenzen lange tijd op slot gehouden. Nu de vaccinatiegraad stijgt zijn wij benieuwd: is het makkelijker om te reizen als je volledig gevaccineerd bent? Het antwoord luidt zowel ja en nee. Voor reizen binnen EU-landen hoef je geen aanvullende PCR test te doen als je volledig gevaccineerd bent. Dat is echter een heel ander verhaal in landen die niet bij de EU horen. Hieronder bekijken we de regels, de voordelen van vaccinatie en het toekomstperspectief.

Vaccinatie

Met het Europese coronapaspoort kun je in EU-landen reizen. Een volledige vaccinatie, herstelbewijs of een negatieve testuitslag van een Antigeen Sneltest of een PCR test geldt als coronabewijs. Regelgeving binnen de EU betreffende vaccinatie is veelal hetzelfde. Zowel voor de heen als terugreis volstaat vaccinatie en hoef je geen PCR test te doen. Volledige vaccinatie heeft binnen de EU dus het voordeel dat het reizen makkelijker maakt.

Als je op reis gaat met een PCR test als coronabewijs, en niet vaccinatie, dan heb je in de EU te maken met veel verschillende regels. Sommige landen in de EU vereisen een coronatest die maximaal 24 uur oud is (Frankrijk) waar dat in andere landen zoals Kroatië 72 uur is voor een PCR test.

Voor reizen buiten de EU biedt volledige vaccinatie echter veel minder voordelen. Een volledige vaccinatie volstaat bijvoorbeeld niet om Curaçao binnen te reizen. Iedereen vanaf 12 jaar die naar Curaçao reist (gevaccineerd of niet) moet een negatieve PCR test overleggen die niet langer dan 72 uur voor vertrek is afgenomen.

In Curaçao geldt voor reizigers geen quarantaine plicht. Wel moeten ze binnen 48 uur vertrek naar Curaçao een afspraak hebben gemaakt voor een Antigeen Sneltest die op de 3 de dag na aankomst op het eiland afgenomen moet worden.

Quarantaine

In veel landen waar quarantaine geldt, bijvoorbeeld in Singapore, moeten alle reizigers in quarantaine. Er wordt dus geen of weinig onderscheid gemaakt of je gevaccineerd bent of niet.

In sommige landen heb je als gevaccineerde wel het kleine voordeel dat je de quarantaineperiode eerder mag beëindigden dan iemand die niet gevaccineerd is. Dat geldt bijvoorbeeld in Hong Kong.

In de Verenigde Staten geldt alleen een quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden. Wel moeten zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden bij aankomst een negatieve PCR test overleggen. Let op: momenteel geldt er voor de Verenigde Staten een volledig inreisverbod voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in een Schengenland is geweest.

Niet in elk land waar je naartoe reist heeft een quarantaineplicht. Zorg ervoor dat je altijd de actuele regels checkt voor je op reis gaat.

PCR test voor reizen

De PCC test zal in de nabije toekomst nog van groot belang blijven. Niet alleen is het verplicht voor veel buitenlandse reizen, ook binnen Nederland wordt er nog veel gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld voor evenementen en ook binnen bedrijven. Bedrijven kunnen COVID-19 risico verminderen door hun werknemers op locatie te laten testen . Spoedteststraat levert deze dienst. Iedereen kan zich overigens ook in de teststraat komen testen op corona. Zeker nu we 1.5 jaar verder zijn is er meer behoefte dan ooit om ‘het normale leven’ weer op te pakken. Dat geldt ook voor bedrijven.

Voordelen van vaccinatie

Voor EU-reizen biedt een vaccinatie het voordeel dat je geen PCR test hoeft te doen. Het overgrote deel van landen wereldwijd vereist echter nog steeds een PCR test van inkomende reizigers, of ze nou gevaccineerd zijn of niet. Wel zijn sommige landen waar quarantaine geldt strenger voor niet-gevaccineerden.

Kunnen we concluderen dat er voordelen zijn voor gevaccineerde reizigers ten opzichte van de niet-gevaccineerde reizigers? Ja. Maar de voordelen zijn beperkt.

Als volledig gevaccineerde kun je buiten de EU naar een select aantal landen vrij reizen. Ook ben je in sommige landen vrijgesteld van quarantaine omdat je gevaccineerd bent.

Nieuws

menu