Aangeboden door: supplementen.nl

Supplementen slikken? Allang geen taboe meer!

Foto: Freepik.com

Op het slikken van supplementen rustte jaren geleden een soort taboe. Het werd gezien als valsspelen. Of gewoonweg overbodig.

Volgens het kennisplatform Supplementen.nl is deze kijk op supplementen passé. Wist je dat naar schatting zo’n 55% à 60% van de Nederlandse bevolking één of meerdere voedingssupplementen slikt? Ray Sabee van Supplementen NL legt hier meer over uit.

Waarom rustte er in het verleden een taboe op supplementen slikken?

Supplement-expert Ray Sabee gaat van start: “Het grootste gros van de Nederlandse consumenten keek vele jaren geleden vrij sceptisch aan tegen het gebruik van voedingssupplementen. Velen zagen supplementen kopen als iets overbodigs, aangezien alle vitamines en mineralen uit gezonde voeding verkregen kunnen worden. Ook rustte er onder veel sporters een taboe op het slikken van supplementen. Zij zagen het bijvoorbeeld als valsspelen of oneerlijk voordeel behalen.”

Ray gaat verder: “Veelal werden supplementen in het verleden gebruikt om bepaalde aandoeningen gericht aan te pakken dan wel te verhelpen. Van preventief vitamines en mineralen slikken was bij velen geen sprake van. De meeste voedingssupplementen werden in het verleden ook enkel door een apotheker of medisch specialist versterkt. Veel van deze supplementen bevatte een zeer hoge dosis aan werkzame stoffen, om zo een aandoening te kunnen tackelen.”

Welke trends en ontwikkelingen hebben dit taboe doorbroken?

“Dit hangt voornamelijk samen met een transparantere en eerlijkere informatieverschaffing die de afgelopen periode plaatsgevonden heeft. Niet alleen uit de kant van voedingsspecialisten en diëtisten, maar ook producten en wederverkopers van supplementen schetsen een eerlijk(er) beeld”, aldus Ray Sabee.

En hij vervolgt: “Gezonde en natuurlijke voeding blijft logischerwijs hét fundament van het binnenkrijgen van voldoende essentiële voedingsstoffen. Echter, bij steeds meer mensen dringt het door dat de juiste supplementen slikken een belangrijke bijdrage kan leveren aan het ondersteunen van het lichaam. Daarnaast heeft er een verschuiving plaatsgevonden van offline naar online supplementen kopen. De gezondheidsbewuste consument kan zich op die manier beter inlezen in de werking van bepaalde voedingssupplementen, waardoor het vertrouwen stijgt”.

Blijft men evenveel supplementen slikken in de toekomst?

“Verwacht wordt dat het gebruik van supplementen in Nederland zal blijven stijgen”, vertelt Ray. Hij vervolgt: “Enerzijds omdat het taboe op het slikken van supplementen grotendeels doorbroken is, anderzijds aangezien men steeds vaker online supplementen koopt. De stijging qua supplementgebruik hangt deels samen met de verschuiving van het offline naar het online aankopen doen van supplementen. Je hoeft tegenwoordig niet meer de deur uit om voedingssupplementen te kopen, maar kunt deze eenvoudig en snel online bestellen”.

“Tot slot heeft de huidige coronacrisis bijgedragen aan een groei van de supplementenbranche. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet inkrimpen nadat de coronacrisis grotendeels achter de rug is. Ook in deze tijd heeft men meer interesse in het slikken van supplementen. Zo zijn voedingssupplementen met zink, vitamine D en vitamine C erg in trek. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de werking van deze supplementen tegen corona niet in voldoende mate wetenschappelijk bewezen is. Toch zien we het terugkomen in de groei van de supplementenmarkt.”

Nieuws

menu