Aangeboden door: directlampen.nl

Vier dingen die je moet weten voordat je LED verlichting koopt

Foto: pexels

Of je nu om energiebesparing geeft of juist echt beter voor het milieu wilt zorgen, met LED verlichting zijn beide doelen mogelijk. Met deze lampen kun je dus niet alleen geld besparen, maar het is ook nog eens beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen.

Als je in je woning nieuwe verlichting wilt dan is het dus zeker verstandig om te kiezen voor LED. Natuurlijk moet je dan wel de goede lampen aanschaffen, wat nog wel eens lastig kan zijn doordat er zoveel keuze is op het gebied van LED lampen. Bekijk alle lavalampen eens, zelfs daar zie je al LED varianten. In dit artikel worden vier dingen genoemd die je zeker moet weten voordat je de lampen aanschaft.

Etiket

De belangrijkste reden waarom mensen ontevreden zijn over hun aankoop, is omdat ze simpelweg de verkeerde LED lamp hebben gekocht. Vaak klagen consumenten dat de kleurkwaliteit of helderheid van hun nieuwe LED niet overeenkomt met die van hun oude gloeilamp en soms klagen ze ook nog eens over dimmogelijkheden. Hoogstwaarschijnlijk wisten deze consumenten niet waar ze op moesten letten op het etiket van hun nieuwe lamp. Om ervoor te zorgen dat je nieuwe LED een kleur en kwaliteit uitstraalt die gelijkwaardig zijn aan die van je oude gloeilamp, koop je een lamp met een bijpassende CRI, kleurtemperatuur en lumenbeoordeling. Wil je dat de lamp dimbaar is? Dit moet dan beslist zijn vermeld zijn op het etiket.

Lumen

Met betrekking tot het eerste punt is het belangrijk om bij het kopen van LED verlichting aandacht te besteden aan lumen in plaats van watt. Het is gemakkelijk om naar de winkel te gaan en een gelijkaardige LED van 60 watt te kopen, in de veronderstelling dat dit een direct equivalent in helderheid en kwaliteit zal zijn voor de gloeilamp van 60 watt die je vervangt. Helaas is dit niet zo eenvoudig. De helderheid van LED lampen wordt namelijk gemeten in lumen, dus niet in watt. Om de juiste vervanger voor je gloeilamp te kopen moet je de lumenwaarde van je oude gloeilamp afstemmen op de lumenwaarde van je nieuwe LED. Online kun je overzichtjes vinden die je hierbij helpen.

Beloftes

Sinds energiezuinige verlichting een wereldwijde prioriteit werd, zijn LED lampen ontwikkeld met de belofte om gloeilampen te vervangen door licht dat hetzelfde helderheidsniveau biedt en minder stroom verbruikt. Zoals je mogelijk al hebt gemerkt in het verleden, zijn niet alle LED lampen gelijk gemaakt. Er zijn helaas dan ook veel merken LED lampen op de markt die hun beloften niet nakomen of zich niet goed houden aan de industrienormen. Hierdoor zijn deze lichtbronnen dus niet zo milieuvriendelijk en energiebesparend als ze zouden moeten zijn. Daarom is het over het algemeen beter om ervoor te kiezen om een LED lamp aan te schaffen van een vertrouwde en populaire fabrikant. Vergeet ook niet de reviews van andere klanten te lezen!

L70

Een minder bekend feit over LED lampen is dat ze niet alleen doorbranden als ze ouder worden. Hun lichtopbrengst neemt in de loop van de tijd namelijk af, wat betekent dat ze zwakker worden naarmate ze ouder worden. Tegenwoordig moeten de meeste LED lampen minstens 25 duizend uur meegaan met ten minste 70 procent van de helderheid vanaf het moment dat ze nieuw zijn. Aangezien minder dan 70 procent het punt is waarop de industrie heeft besloten dat de afname in helderheid buitensporig is, wordt dit punt L70 genoemd. Vaak staat dit op het etiket van je lamp vermeld als life hours, waaraan je dus eigenlijk kunt hoe lang de LED verlichting precies helder en goed blijft werken.

Nieuws

menu