Aangeboden door: allianzdirect.nl

Wanneer is het een goed idee om te kiezen voor een all risk verzekering?

Foto: pexels

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je meerdere opties, zoals je naar alle waarschijnlijkheid al wel zult weten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een simpele WA polis te gaan. Dit is de goedkoopste verzekering voor auto’s, maar het verzekert automatisch ook het minst.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor WA beperkt casco. Net wat duurder, maar dekt ook wat meer soorten schade. Wil je je auto volledig verzekeren? Je kiest dan voor een all risk verzekering . Hieronder kun je lezen wanneer je dit het beste kunt doen.

Waarde

Heb je een nieuwe auto gekocht en beschadigt het in het eerste jaar? Bij all risk krijg je dan een volledige schadevergoeding. Je krijgt de schade dus vergoed op basis van de nieuwwaarde, wat komt doordat de dagwaarde van je vierwieler in het eerste jaar nog hoog is. De waarde van je auto loopt in de daaropvolgende jaren natuurlijk terug. Bij total loss krijg je dan alleen de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde moet je zien als het bedrag dat je voor de auto krijgt als je hem op die dag zonder schade zou verkopen. Het ligt dan ook lager dan de aanschafwaarde. Hierdoor is het in de eerste jaren van een nieuwe auto een goed idee om een all risk verzekering af te sluiten, maar na circa zes jaar kun je beter kiezen voor WA beperkt casco.

Leeftijd

Het werd net al even genoemd, maar de leeftijd van je auto speelt zeker een rol als je een autoverzekering gaat afsluiten. Bij nieuwe modellen is het namelijk een goed idee om te kiezen voor all risk. Dit komt dus doordat de waarde van je auto dan nog hoog is. De kosten van de autopolis wegen hierdoor zeker op tegen de kosten van een potentiële reparatie van je voertuig. Nadat je auto zes jaar gebruikt is, kun je het beste je verzekering omzetten naar WA beperkt casco. Voor voertuigen die ouder zijn dan 10 jaar geldt dat het beter is om te kiezen voor een reguliere WA verzekering. Bij oldtimers is dit overigens niet het geval vanwege de hoge waarde van deze oude auto’s. Een all risk verzekering is dan toch geschikter.

Risico

Daarnaast is het ook van belang om je financiën onder de loep te nemen als je een autoverzekering gaat afsluiten. Als je niet in staat bent om eventuele schade zelf te betalen of om je auto te vervangen bij total loss of hoge reparatiekosten dan kan het toch een goed idee zijn om een all risk polis af te sluiten. Kun je wel zelf alle kosten dekken van de schade waar je mogelijk te maken meekrijgt? Een andere dekking is dan toch geschikter, al hangt dit dus ook af van de waarde en leeftijd van je auto. Heb je een leaseauto? Het is dan altijd een aanrader om te kiezen voor all risk bij het afsluiten van de verzekering van je auto.

Nieuws

Meest gelezen