Wat te doen bij letsel na een verkeersongeval?

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

U wacht voor het zebrapad tot iemand is overgestoken als u plotseling van achteren aangereden wordt. Of u rijdt op een rotonde als iemand de haaientanden negeert en u van de zijkant aanrijdt. Vaak is er alleen blikschade en kan dit eenvoudig opgelost worden met de verzekeraar. Maar soms zijn er ook verwondingen door een auto ongeluk of klachten als gevolg van een fietsongeluk.

Er is dan sprake van letselschade en het verhalen hiervan is het werk van een letselschade advocaat .

In deze blog leest u wat te doen na een verkeersongeval en wat een letselschade advocaat, zoals een letselschade advocaat in Amsterdam , voor u kan betekenen.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Als u gewond raakt bij een verkeersongeval door toedoen van een derde, dan is het logisch dat u de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen. Want door een ongeluk kunt u schade lijden. Deze schade wordt letselschade genoemd. Letselschade claimen is echter niet zo eenvoudig. Als u namelijk iemand aansprakelijk stelt voor letselschade, krijgt u te maken met een letselschade verzekering. Hier werken letselschade juristen met veel kennis van letselschade. Dan is het wel zo fijn als u ook zelf een letselschade advocaat in de arm kunt nemen om uw belangen te behartigen.

Om de kans op een volledige schadevergoeding te vergroten, is het belangrijk om een aantal stappen te ondernemen. Wij hebben deze op een rijtje gezet:

  • Vul altijd een schadeformulier in. Vaak wordt gedacht dat dit alleen nodig is bij een auto-ongeluk. Maar ook als u een fietsongeval is overkomen of door een voetganger aangereden bent, kan het verstandig zijn om een schadeformulier in te vullen. Hierop staat namelijk wat u is overkomen en ook wie schuldig is. Zorgt u ervoor dat u en de tegenpartij het schadeformulier ondertekenen, dan is het schadeformulier ook nog eens een dwingend bewijsstuk tussen partijen. Dit houdt in dat de inhoud van het aanrijdingsformulier vast staat tussen u en de persoon die u aangereden heeft.

  • Maak foto’s van het ongeval. U kunt dan bewijzen dat er schade aan uw auto of fiets is

  • Vraag getuigen om een verklaring af te leggen. Soms kan er discussie ontstaan over de toedracht van een aanrijding of de schuldvraag. Zijn er getuigen van een aanrijding, dan kunt u bewijzen dat de tegenpartij schuldig en dus aansprakelijk is en kunt u succesvol een schadevergoeding claimen.

  • Ga altijd langs een arts met uw letsel. Met name bij whiplashklachten kan het zo zijn dat de tegenpartij betwist dat de klachten van het ongeval komen. Noem al uw klachten daarom bij een arts en vraag of de arts uw klachten ook in uw medisch dossier vermeldt.

Wat doet een letselschade advocaat?

Letselschade claimen is niet eenvoudig. Dit was de wetgever zich bij het opstellen van het Burgerlijk Wetboek (BW) ook bewust. Daarom staat in het Burgerlijk Wetboek dat als u slachtoffer van een aanrijding bent, u kosteloos een letselschade advocaat in kunt schakelen. Dit recht is opgenomen in artikel 6:96 BW en hierin staat dat de kosten van rechtsbijstand onderdeel uitmaken van de schadevergoeding.

Een letselschade advocaat kan u helpen bij het aansprakelijk stellen, maar ook bij de onderhandeling over de hoogte van de schadevergoeding.