Aangeboden door: wandgrimeurs

Wat zijn de voordelen van pleister op de muur?

Foto: pexels

Pleister was ooit de meest voorkomende en populaire vorm van binnenmuurafwerking, tegenwoordig is het mogelijk ingehaald door renovlies of een ander soort behang. Het heeft misschien een kleine verandering in populariteit gezien sinds de geperste gipsplaten op grote schaal beschikbaar kwamen, maar het wordt nog altijd veel gebruikt.

Pleister is ontstaan in het midden van de 17e eeuw, dus je zou kunnen denken aan gips als wandafwerking die alleen in historische of oude huizen te vinden is. Dit oude materiaal biedt echter nog steeds een aantal voordelen in moderne toepassingen. Deze verbinding kan worden gebruikt om je huizen in verschillende stijlen te decoreren en te stylen, variërend van Victoriaanse tot Franse ontwerpen. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van gips op de muur, zoals je hieronder kunt lezen.

Gevarieerde ontwerpen

De mogelijke keuze van pleister in plaats van renovlies aan ontwerpen, is praktisch oneindig. Pleister biedt gevarieerde charmante ontwerpmogelijkheden voor je kamer, zoals gipskroonlijsten, architecturale kolommen, decoratieve gipsplafonds, bogen, plafondkoepels, gipsplafondpanelen, decoratieve consoles, gipsen haarden, decoratieve ventilatieopeningen, akoestische plafondtegels en akoestische panelen. Het kan in principe in elke denkbare vorm worden gegoten en is ideaal in veel verschillende situaties. Het biedt onbeperkte ontwerpmogelijkheden van ‘traditionele Europese’ ontwerpen tot ‘moderne eigentijdse’ stijlen. Dit zorgt er dan ook voor dat pleister altijd in het interieur van je woning past.

Makkelijke plaatsing

Een van de voordelen van het gebruik van pleister is de installatieprocedure. Het is vrij eenvoudig en gemakkelijk te installeren omdat het geen stof genereert, behalve een kleine hoeveelheid die vrijkomt wanneer water voor het eerst aan het poeder wordt toegevoegd. Bovendien hoeft gips niet geschuurd te worden en kan een muur in een kortere tijd gepleisterd worden door een stucadoorsbedrijf . Het hoeft ook niet te worden geschuurd en als er meerdere lagen worden gebruikt, worden deze meestal aangebracht voordat de onderste laag volledig is gedroogd. Een gipswand kost minder tijd om af te werken en geeft minder rommel.

Esthetiek en stilering

De leefruimte van je mooie huis heeft meer nodig dan kale gladde, vervaagde muren. Gips voegt net als dunpleister een gevoel van volheid toe en accentueert zo de gezonde uitstraling van je huis. Als het je doel is om de ‘Wow!’ factor in de kamer tegen minimale kosten, dit kan vaak worden bereikt met gipsmallen op uw muren en plafond. Er zijn veel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van het materiaal, zoals thema, kleuren, grootte en ontwerp. Zelfs de kleinste verandering in schaduw of diepte zou het in een kunstwerk veranderen.

Duurzaamheid

Pleister geeft niet alleen elegantie en schoonheid aan de muren, maar verbetert ook de duurzaamheid. Indien goed gemengd en aangebracht, creëert een gipscoating een sterkere en duurzamere wandafwerking dan gipsplaat. De wanden worden sterker door de chemische reactie die plaatsvindt wanneer water uit het gipsmengsel ontsnapt. Pleister is in de meeste gevallen beter bestand tegen stoten en deuken. De lat of rug die achter de pleister wordt gebruikt, heeft ook invloed op de sterkte ervan. Een moderne metalen lat of stoere achterplaten zijn duurzamer dan de dunne houten latlatten die in historische huizen worden gebruikt.

Nieuws

menu