Aangeboden door: vpndiensten.nl

Zijn gratis VPN's veilig? Dit moet je weten

Foto: pexels

Op het internet kom je regelmatig gratis VPN’s tegen. Een gratis VPN lijkt aantrekkelijk: je beschermt jezelf beter tegen hackers, marketingbedrijven en pottenkijkers. En dat zonder te betalen. Terwijl er ook betaalde diensten zijn, die hetzelfde doen. Tenminste, dat denk je. Want is een gratis VPN wel echt veilig?

De catch van een gratis VPN

De regel is dat als iets gratis is, jij zelf het product bent. Helaas is dat bij een gratis VPN niet anders. Je betaalt bij een gratis VPN namelijk met je privacy. Je moet allemaal persoonlijke gegevens invullen, om van de dienst gebruik te mogen maken. Daarnaast houdt de gratis VPN-aanbieder wat jij precies doet op de verbinding.

Al die gegevens worden verkocht aan de hoogste bieder. Vaak zijn dat marketingbedrijven. Ook worden er advertenties getoond, die bij je surfgedrag passen. Op die manier verdient de aanbieder van de gratis VPN geld. Van dat geld worden nieuwe servers online gebracht. Natuurlijk blijft er ook wat aan de strijkstok hangen, want anders zou het niet aantrekkelijk zijn zoveel werk te steken in de dienst.

Zijn gratis VPN’s slecht?

Gratis VPN’s zijn kwalitatief niet altijd slecht. Er zijn genoeg gratis VPN’s waar je prima snel genoeg mee kunt internetten of waarmee je tijdelijk een livestream kunt bekijken. Maar helaas is de waarheid dat het merendeel van de gratis VPN’s helemaal niet van een goede kwaliteit zijn. Ze zijn traag, ze zijn niet stabiel, tonen heel veel reclame of kennen allerlei limieten, zoals een datalimiet. Vaak kun je ook maar een beperkt aantal servers uit een beperkt aantal landen kiezen.

Wil je meer? Dan moet je upgraden naar een betaald abonnement. Het lijkt aantrekkelijk, maar hoe weet je nu dat deze aanbieder de beste aanbieder is? Eigenlijk weet je dat pas als je VPN’s gaat vergelijken en proefperiodes neemt.

Een gratis VPN zorgt niet voor meer privacy

De meeste gebruikers van een VPN kiezen voor een VPN om hun privacy te waarborgen. In dat opzicht zijn gratis VPN’s waardeloos. Ze zijn juist een bedreiging voor je privacy. Gratis VPN’s kunnen ook schadelijke software bevatten. De hele VPN-client zelf kan ook schadelijke software zijn, verhuld als VPN-programma. Je weet bij een gratis VPN nooit met wie je zakendoet. Dat kunnen dus ook hackers of andere cybercriminelen zijn.

Met wat meer geluk heb je te maken met een marketingbedrijf dat zich opstelt als VPN, en worden alleen je gegevens geregistreerd. Dan heb je alsnog geen voordeel gehad van de VPN, want in plaats van dat je je gegevens online laat slingeren, heb je ze direct weggegeven.

Een alternatief voor een gratis VPN: een proefperiode

Steeds meer aanbieders van betaalde VPN’s spelen in op de trends van gratis aanbieders. Het is duidelijk dat mensen graag eerst willen proberen of een product bij hun past. Daarom bieden betaalde, legitieme en kwalitatief uitstekende VPN-aanbieders tegenwoordig proefabonnementen aan. Je kunt dan een tijd lang de VPN gebruiken alsof je een volledig betalend lid bent. Zodra de periode voorbij is, wordt gevraagd of je de dienst wilt opzeggen of dat je wilt overgaan op een betaald abonnement.

Sommige abonnementen moet je eerst voorschieten. Je betaalt dan het abonnementsgeld, maar kunt het geld terugkrijgen als de dienst niet bevalt. Denk aan bijvoorbeeld een ‘14 dagen niet-goed-geld-terug-garantie’. De ervaring leert dat dit vaak geen loze belofte is. Bij legitieme, goed gerecenseerde aanbieders, is dit aanbod vaak de moeite waard.

Probeer gerust meerdere aanbieders op proef. Stel veel vragen aan de klantenservice, zodat je erachter komt of deze dienst je ook kan helpen als er een probleem is. Zo weet je zeker dat de VPN-aanbieder bij je past. Een goede VPN hoeft maar een paar euro per maand te kosten. Daarmee voorkom je al het gedoe met gratis VPN’s. Een wijze investering, dus.

Nieuws

menu