Aangeboden door: PRConsultancy

Zo kan het IoT je helpen om de Energiekosten te beperken

-

De laatste energienota gaf waarschijnlijk weinig reden tot blijdschap. Veel mensen zagen hun energiekosten verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Helaas ziet het er niet naar uit dat de kosten op korte termijn weer teruggebracht worden op het oude niveau.

We zullen daarom zelf stappen moeten ondernemen om de energiekosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden. We zetten de thermostaat een paar graden lager, of zelfs helemaal uit, en we douchen korter. Ook het IoT kan ons helpen om te besparen op onze energierekening. In dit artikel leggen we uit hoe.

Internet of Things

IoT is de afkorting van Internet of Things. In het Nederlands duiden we dit ook aan met ‘Internet der Dingen’. Kort gezegd komt het erop neer dat alle apparaten met elkaar verbonden kunnen worden, en dus met elkaar kunnen communiceren, via het internet. Zo kun je via een app op je smartphone je robotstofzuiger de opdracht geven om de woonkamer te stofzuigen. Je kunt handmatig opdrachten geven, maar je kunt verschillende handelingen ook automatiseren. Je stelt dan een routine in, waarbij bijvoorbeeld de lampen op een bepaald tijdstip vanzelf aangaan. Robotstofzuigers en slimme lampen zijn zogenaamde slimme apparaten, oftewel domotica. Door de inzet van slimme apparaten hou je meer tijd over voor andere dingen. Maar ze kunnen je ook helpen om energieverspilling tegen te gaan en daarmee te besparen op je energiekosten.

Veilig internet

Slimme apparaten zijn afhankelijk van het internet. Omdat je deze apparaten in huis gebruikt, is het helemaal belangrijk om te zorgen voor een veilige internetverbinding. Elk apparaat dat verbonden wordt met het internet vormt een potentiële toegangspoort voor hackers. Het laatste wat je wil is dat een hacker inbreekt op bijvoorbeeld je slimme alarmsysteem of de babymonitor. Om dit te voorkomen kun je gebruikmaken van een VPN .

Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Gegevens van het slimme apparaat worden via een versleutelde tunnel uitgewisseld met een VPN-server. De VPN-server verzendt de gecodeerde gegevens vervolgens door naar de server van je internetprovider. Hierbij wordt ook je IP-adres afgeschermd, waardoor de herkomst van de gegevens niet meer te achterhalen is door derden. Je kunt een VPN installeren op elk afzonderlijke apparaat, maar dat is veel werk en ook niet altijd mogelijk. Het makkelijkst is dus om de VPN rechtstreeks op je router te installeren. Zo bescherm je in één keer alle apparaten die aangesloten zijn op je router.

Energie

Zowel het bedrijfsleven als particulieren moeten zich voorbereiden op een energietransitie . Duurzaamheid is het devies. Daarbij hoort ook dat energieverspilling zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Het IoT kan daarbij op een hele efficiënte wijze helpen:

Slimme lampen

Een goed voorbeeld is slimme verlichting. Het komt nog steeds vaak voor dat bijvoorbeeld kantoorpanden de lampen continu laten branden, ook als er weinig of geen medewerkers aanwezig zijn. Met slimme verlichting kun je op afstand de lampen aan- en uitschakelen. Maar de nieuwste generatie slimme verlichting bevat sensoren die registreren of er iemand aanwezig is in de ruimte. Komt iemand de ruimte binnen, dan gaan de lampen automatisch aan. Verlaat iemand de ruimte, dan springen de lampen ook weer vanzelf uit. Er zijn ook slimme lampen die reageren op de hoeveelheid daglicht. Op deze manier zullen lampen niet meer onnodig branden en kostbare energie verbruiken.

Slimme thermostaten

Ook slimme thermostaten zijn tot veel meer in staat dan alleen op afstand bediend te worden. Dankzij verschillende sensoren kunnen ze geactiveerd worden op de momenten dat het nodig is. Slimme thermostaten kunnen onder meer de luchtvochtigheid, temperatuur en CO2-gehaltes meten. Ook kunnen ze gebruikmaken van weersverwachtingen. Als er rond het middaguur bijvoorbeeld hoge temperaturen worden verwacht, kan de thermostaat al ’s ochtends beginnen met koelen.

Energieopslag

Het IoT neemt ook een steeds prominentere plaats in op het gebied van energieopslag. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, kun je op zonnige dagen veel energie opwekken. Al deze energie zul je niet meteen gebruiken, omdat je de verwarming uit hebt staan. Je wilt deze energie dan ook graag bewaren voor de momenten waarop er wel meer nodig is. Via het IoT, en in het bijzonder slimme opslag, kun je zelf bepalen wanneer je welke energie wilt inzetten.

Energiebronnen

Het IoT wordt ook steeds vaker ingezet in onder meer windmolenparken en elektriciteitscentrales. Om stroom op te wekken, moet er ook stroom gebruikt worden. Via sensoren worden beheerders onder meer op de hoogte gebracht wanneer er onderhoud uitgevoerd met worden. Door netwerken van verschillende energiebronnen aan te leggen, kunnen consumenten ook meer inzicht krijgen in waar hun energie precies vandaan komt. De verwachting is dat de meerderheid van de consumenten uiteindelijk zal kiezen voor de meest duurzame energiebronnen.

Nieuws

menu