AIVD-topman wil meer kunnen doen tegen cyberaanvallen | Opinie

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst moet krachtiger kunnen ingrijpen bij cyberaanvallen, vindt topman Erik Akerboom. Maar hoe ver mogen de bevoegdheden gaan?

AIVD-topman Erik Akerboom: ,,We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen”.

AIVD-topman Erik Akerboom: ,,We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen”. Foto: ANP

Is Nederland goed beveiligd als het gaat om aanvallen via het internet? Topman Erik Akerboom van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil ,,praktischer en krachtiger” kunnen reageren op cyberaanvallen en pleit voor aanpassing van de wet. De dienst zegt nu vaak niet bij machte te zijn om snel tot actie over te gaan. ,,Mijn handen jeuken weleens”, zei Akerboom deze week tegen EenVandaag .

Nederland ligt onder zware druk als het gaat om cybercriminelen. Dat kunnen hackers zijn die op zoek zijn naar geldelijk gewin, maar vooral ook spionagediensten van vreemde mogendheden. Met name Rusland, Iran en China worden in dit verband genoemd. Maar ook Israël, de Verenigde Staten en Nederland blijken zeer actief te zijn op het gebied van spionage in cyberspace of het bestrijden ervan. Nederland is met name een in verhouding grote speler omdat de digitale infrastructuur in ons land zeer goed ontwikkeld is.

Een dagelijkse stroom aan cyberincidenten

,,Wij zien een dagelijkse stroom aan cyberincidenten, kleine en grote”, zegt Akerboom, nu ruim een jaar het hoofd van de AIVD, in het interview. Door onze open kennisuitwisseling en economie is ons land volgens hem kwetsbaar voor aanvallen.

Daarom zou de baas van de AIVD bijvoorbeeld vaker buitenlandse systemen die aanvallen op Nederland uitvoeren, kapot willen maken. ,,De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook”, zegt Akerboom. ,,We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen. Al is het alleen maar om de tegenstanders waar een offensieve dreiging vanuit gaat te stoppen.”

Nederlandse infrastructuur maakt ons kwetsbaar

Veel van de Nederlandse infrastructuur en de rest van de wereld hangen aan internet, zegt Akerboom. ,,Dat maakt ons kwetsbaar”, brengt hij naar voren.

,,Water, stroomvoorziening, betaalverkeer, supermarkten, bevoorrading: het zijn allemaal zaken die drijven op een digitaal proces” zegt hij. ,,De verstoring daarvan kan hele grote gevolgen hebben, ook voor onze gezondheidszorg. ”Als hackers die processen verstoren, zal dat volgens hem heftig en ontwrichtend zijn.

In het interview hint Akerboom op de mogelijkheid om als AIVD meer te kunnen doen. ,,Er is een behoefte om meer te kunnen, al is het alleen maar om de tegenstanders, de offensieve dreiging te stoppen.” Hij confronteert het kabinet naar eigen zeggen ‘regelmatig’ met wat de dienst ziet.

Pikant

De opmerkingen van Akerboom zijn pikant omdat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD vorig jaar opnieuw meermaals onjuiste informatie hebben verstrekt om toestemming te krijgen voor hack- en tapverzoeken, zo blijkt uit een rapport van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) , die zulke aanvragen moet beoordelen. Het solliciteren naar uitgebreidere bevoegdheden van inlichtingendiensten heeft zeker gevolgen voor de bescherming van de persoonlijke integriteit van burgers. De politiek kan hier niet voorzichtig genoeg zijn.