Analyse: Een conflict tussen jonge borealo’s en rechts-realo’s

Is Thierry Baudet nu echt weg, of toch niet? Dat is een beetje de vraag die blijft hangen na Baudets vlucht naar voren gisteravond. Het conflict draait om een al langer sluimerend probleem over radicalisering in de jongerentak van Forum voor Democratie, JFvD.

Thierry Baudet (r) maakte gisteren bekend terug te zullen treden als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Hij kwam afgelopen weekend in botsing met andere leden uit de partijtop.

Thierry Baudet (r) maakte gisteren bekend terug te zullen treden als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Hij kwam afgelopen weekend in botsing met andere leden uit de partijtop. Foto: ANP

In april bleek dat in deze club niet alleen het gezwollen taalgebruik van Baudet over boreale samenlevingen en einde van beschavingen werd nagedaan, maar er ook leden waren die in app-groepen flirten met extreemrechtse en nazi-uitingen. Drie leden werden geroyeerd.

Maar vorige week kwam het nieuws dat de JFvD-leden die het omstreden app-verkeer naar buiten hadden gebracht ook waren geroyeerd. Dit weekeinde berichtte Het Parool dat JFvD’ers sociale media-berichten versturen met verwijzingen naar het nazisme. Zo zette een organisator van het FvD-zomerkamp foto’s van SS-messen op Instagram met de SS-leus ‘Mein Ehre heisst Treue’ (Mijn eer heet trouw).

Alt-right

Spil hierin is de voorzitter van de JFvD, Freek Jansen. Deze 28-jarige politicoloog is daarnaast ook een goede vriend van Baudet, medewerker van de FvD-fractie in de Tweede Kamer en was beoogd nummer 7 op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Het is via Jansen dat de invloeden van de alt-right beweging FvD binnenkwamen.

Het is onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden

Alt-right (afkorting van alternative right – alternatief rechts) is volgens de AIVD een rechts-extremistische beweging die uitgaat van de superioriteit van het ‘witte ras’. Er wordt ‘veel belang gehecht aan masculiniteit, intellect en een onberispelijk uiterlijk’.

Onacceptabel

Nadat de JFvD zondag een onderzoekscommissie naar de appjes instelde, was dit voor Baudet voldoende, maar voor veel prominente partijleden niet. Senator en lid van de Amsterdamse gemeenteraad Annabel Nanninga twitterde: ‘Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden.’ Kamerlid Theo Hiddema liet weten weleens klaar te zijn met deze ,,bullshit”.

In een ultimatum stelde de partijtop van Forum dat er een onmiddellijke breuk met de JFvD en Jansen moest komen

Gisteravond wilde de top van de partij Baudet vertellen het zat te zijn dat jongeren met extreemrechtse ideeën gehandhaafd werden en zelfs carrière kunnen maken. In een ultimatum stelden zij dat er een onmiddellijke breuk met de JFvD en Jansen moest komen. Nog voor het gesprek kwam Baudet met de mededeling dat hij geen partijleider meer wilde zijn, en slechts als lijstduwer op de kieslijst wilde staan.

Avondland

Dat wil niet zeggen dat Baudets rol is uitgespeeld. Want de leden moeten de kieslijst nog goedkeuren. Zij kunnen Baudet een hogere plek toebedelen. Bij de verkiezingen vervolgens kan Baudet nog altijd via voorkeursstemmen in de Kamer komen. Zo legt hij de toekomst van Forum in handen van leden en kiezers: willen ze een rechts alternatief voor de VVD of een partij die ervan droomt om het Avondland te redden van de ondergang.

Het gaat mis met Forum nu Baudet de alleenheerser is geworden

Het was een gedroomd duo: Henk Otten als organisator en Thierry Baudet als zich als intellectueel presenterend mediagenieke gezicht van de partij Forum voor Democratie (FvD). Een partij die ooit begon als mislukte denktank om politici te beïnvloeden. Maar het ging al snel mis. Otten vond Baudet te extreem, te ver van de gewone burgers afstaan.