Boa’s in Fryslân veiliger dan elders

In Fryslân is geen sprake van toenemende agressie tegen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bij het handhaven van coronaregels. Landelijk is dat echter wel het geval.

Handhavers krijgen het zwaar te verduren bij het uitoefenen van hun werk.

Handhavers krijgen het zwaar te verduren bij het uitoefenen van hun werk. Foto: ANP

Volgens Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, vonden er de afgelopen maanden bijna dagelijks incidenten plaats. Het gaat daarbij van uitschelden en spugen in het gezicht, tot bijna-steekincidenten en heftige geweldsincidenten. ,,De incidenten worden steeds heftiger”, vertelde hij in het radioprogramma 1 op 1 .

Louis Westhof, voorlichter van de gemeente Súdwest-Fryslân, herkent dat beeld niet. ,,Het is afgelopen weekeinde bijvoorbeeld ondanks alle drukte voorbeeldig gegaan in Sneek.”

Ook in Leeuwarden meldden boa’s geen buitensporige agressie als ze mensen aanspreken op het bewaren van anderhalve meter afstand, meldt Leeuwarder voorlichter Marianne Reitsma.

Lontjes worden steeds korter

Precieze cijfers heeft de landelijke boa-bond niet. Wel merken ze dat de ‘lontjes steeds korter’ worden, en dat mensen hun frustraties uiten. Gerrits: ,,We zien echt steeds vaker dat mensen steekmiddelen, wapens bij zich hebben, waarmee je andere mensen kunt verwonden.”

Wat we wel vaker horen is dat een categorie mensen genoeg krijgt van alle coronaregels en zich daar dan ook minder van aantrekt

Westhof heeft geen geluiden gehoord van boa’s in Sneek over spuug- of steekincidenten. ,,Wat we wel vaker horen is dat een categorie mensen genoeg krijgt van alle coronaregels en zich daar dan ook minder van aantrekt. Dat wordt steeds lastiger te handhaven. We hebben niet de capaciteit om op elke straathoek een boa of agent neer te zetten.”

Het blijft bij een grote mond

Afgelopen weekeinde zou de Sneekweek beginnen. Die is vanwege corona afgeblazen, maar het was in de binnenstad toch behoorlijke druk door een kermis en straattheater.

,,Het was te vergelijken met een doorsnee zaterdagavond voor de coronatijd. Er waren wel wat incidentjes, maar die heb je al gauw als er alcohol in het spel is. Zet je mensen bij elkaar, dan gebeurt er altijd wat. En soms krijgt een boa, die iemand wijst op meer afstand houden, een grote mond. Maar daar is het bij gebleven.”

Volgens Reitsma van de gemeente Leeuwarden zijn ook in de Friese hoofdstad geen spuug- of steekincidenten gemeld.

Mensen zijn regels zat

,,Toenemend geweld tegen boa’s is ook niet per se coronagerelateerd. Wat we wel merken is meer verbaal verzet als mensen in de Prinsentuin worden aangesproken op het houden van anderhalve meter afstand. Mensen zijn die regels zat en dat zorgt voor meer weerstand.”

De Koninklijke Marechaussee meldt wel dat ze het drukker heeft gekregen door overlast van vliegtuigpassagiers die moeite hebben met de coronavoorschriften. Zo zorgen onder anderen reizigers die geen mondkapje willen dragen voor ‘gedoe’ en dat kan tot hoge boetes leiden, meldt de marechaussee.

Nieuws

menu