Digitaal sneupen bij voortgezet onderwijs

De tijd van open dagen en voorlichtingsavonden in het voortgezet onderwijs breekt aan. Scholen halen alles uit de kast om ouders, op afstand, te overtuigen van hun kwaliteit en sfeer.

Roelof Brinksma en Cora Bouwland van csg Liudger in Drachten geven online voorlichting aan leerlingen van groep 8 en hun ouders.

Roelof Brinksma en Cora Bouwland van csg Liudger in Drachten geven online voorlichting aan leerlingen van groep 8 en hun ouders. Foto: Jilmer Postma

Gisteravond keken 250 ouders met hun kinderen naar een online tv-show van csg Liudger in Drachten en Waskemeer. Na afloop konden ze via Teams vragen stellen aan leerkrachten op een van de vijf locaties. ,,Spannend of het aanslaat natuurlijk”, vond Wilma van der Zee, woordvoerder van de school. ,,Dit is ook nieuw voor ons.”

Deel 1 van de avond richtte de school zich op de leerlingen. De school strikte hiervoor Raynaud Ritsma, presentator van Omrop Fryslân en zanger van de band Vangrail. Morgen gaat de online tv-show op herhaling voor nog eens 250 ouders en leerlingen.

We weten niet of alle ouders voldoende toegang hebben tot overlegprogramma’s zoals Teams waar we nu mee werkten

Maandagavond organiseerde het Stellingwerf College in Oosterwolde al een digitale voorlichtingsavond voor ouders. Ben Krause, burgklascoördinator op de school, organiseerde de avond. ,,Ouders willen toch graag zelf de sfeer op de mogelijk toekomstige school van hun kind proeven. Dat kan nu even niet. Dus moeten we het via een video proberen over te brengen.” Hij denkt dat het wel gelukt is. ,,Ouders stelden wel vragen en leken betrokken, al houd ik zelf meer van de directe interactie.”

Wel maakt hij zich zorgen dat sommige ouders, met name de groep die een school zoekt voor het laagste niveau onderwijs, niet aanhaakten. ,,We moeten kijken waar dat aan lag. Er waren 120 ouders, en dat waren er iets minder dan er normaal bij een fysieke voorlichtingsavond zouden komen. We weten niet of alle ouders voldoende toegang hebben tot overlegprogramma’s zoals Teams waar we nu mee werkten.”

In de school

Het Dockinga College in Dokkum kiest voor een andere opzet. Zij maakten voor hun drie locaties voorlichtingsfilms waarin ze ouders en leerlingen letterlijk de school mee innemen. Op 8 en 10 december zitten docenten achter hun laptop klaar om vragen te beantwoorden. ,,We hebben geen idee wat we ervan kunnen verwachten”, zegt Jeanette van der Meulen, communicatiemedewerker bij de school.

Dat fysieke bijeenkomsten voor ouders niet mogelijk zijn, vindt ze jammer. ,,Hoe professioneel ook, je kunt met videobeelden de beleving van de school niet helemaal overbrengen. Dat terwijl de keuze voor een school vaak om gevoel gaat bij ouders. Hoe is het contact met de docent?” Ze hoopt dat de open dagen in januari in oude stijl door mogen gaan. ,,Maar we werken meerdere scenario’s uit: van een open dag oude stijl tot aan het ontvangen van ouders en leerlingen in kleine groepjes, uitgesmeerd over meerdere dagen. Voor de kerstvakantie nemen we hierover een besluit.”

Bij het Liudger nemen ze pas een besluit over de open dagen na overeenstemming met het Gomarus en osg Singelland. ,,Het is niet handig als ouders op de ene school wel welkom zijn en op de andere school niet. Ouders moeten weten waar ze aan toe zijn”, aldus Van der Zee.

Nieuws

Meest gelezen