Hulporganisaties: ontwikkelingswerk komt er in de begroting bekaaid vanaf

Wereldwijde armoedebestrijding en het bevechten van de corona-epidemie in arme landen werden in de troonrede wel aangestipt, maar aan de bestrijding van deze grote problemen wordt geen goed prijskaartje gehangen, zeggen ontwikkelingsorganisaties.

Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nederland bekommert zich steeds minder om de grote problemen in arme delen van de wereld.

Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nederland bekommert zich steeds minder om de grote problemen in arme delen van de wereld. Foto: Phil Nijhuis Phil Nijhuis

De koning noemde het woord ‘ontwikkelingssamenwerking’ dinsdag tijdens de troonrede niet. Wel werd melding gemaakt van de grote internationale problemen die daarmee te maken hebben zoals armoede, mensenrechtenproblemen en migratie. Volgens de begroting heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking volgend jaar ruim 3,2 miljard euro (een stijging van 6,6 procent) te besteden. Maar daarvan gaat 1,3 miljard naar de bevordering van de internationale economische positie van ons land.

Nieuws

menu