Jaaroverzicht 2020: wat stond er in mei in het Friesch Dagblad?

In de laatste vier dagen van 2020 blikt het Friesch Dagblad terug op het (bijna) afgelopen jaar. Een jaar dat om heel veel redenen niet snel vergeten zal worden, maar waarin - ondanks alles - toch ook veel moois gebeurde. Aflevering 5: het nieuws van de maand mei.

1 mei: De kogel is door de kerk. De verhuizing van Sybrandy’s Speelpark naar recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum kan doorgaan, mét de voorgenomen luchtfietsen op de waterkering van het IJsselmeer. Eerder was dat nog onzeker, omdat Wetterskip Fryslân eerst een stabiliteitsonderzoek wilde naar bebouwing op de kering. Er moest zekerheid zijn dat de waterveiligheid niet in het geding zou komen.

Foto: Simon Bleeker

1 mei: Nietsvermoedend stapte Marten Bergsma op 1 mei 1944 in alle vroegte op de fiets naar Drogeham. Daar kwam hij terecht in een razzia van de bezetter. Een vluchtpoging van de 21-jarige boerenknecht mislukte. Op 1 mei was het 76 jaar geleden dat een Duitse kogel hem fataal werd. Bij zijn moeder Jitske Bergsma-Zwaagstra droogden de tranen om haar verloren zoon nooit meer .

6 mei: De invoering van een ‘kliklijn’ leverde nogal wat discussie op begin mei. Inwoners van de gemeente Leeuwarden konden via het telefoonnummer 14058 melding doen van mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Een bericht over de bereikbaarheid van het nummer tijdens feestdagen lokte op 5 mei veel reacties uit op sociale media. Een aantal mensen vond het ongepast dat de gemeente juist op Bevrijdingsdag een zogenoemde ‘kliklijn’ aan het promoten was.

7 mei: Een mooi initiatief: in woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost konden bewoners hun familie weer in levenden lijve ontmoeten. Dankzij een quarantainehuisje was dit weer op een veilige manier mogelijk. ,,De bewoners van de begane grond kunnen hun familieleden nog bij het raam zien staan, maar op de verdiepingen blijft het bij beeldbellen. Je merkt dat de behoefte aan elkaar zien groter en groter wordt”, zo liet verzorgende Maartje de Vries weten.

15 mei: Geen Friese derby met sc Heerenveen en geen extra inkomsten uit televisiegelden. SC Cambuur moet het volgend seizoen opnieuw gaan proberen in de eerste divisie. De club verliest de rechtszaak die het samen met De Graafschap tegen de KNVB heeft aangespannen. De Leeuwarders stonden comfortabel bovenaan toen de competitie werd stilgelegd en later stopgezet. ,,Het is heel zuur voor Cambuur en De Graafschap, maar het is niet zo dat de KNVB zich niet aan de reglementen heeft gehouden”, oordeelde de voorzieningenrechter.

Ard de Graaf, directeur van SC Cambuur, verlaat teleurgesteld de rechtbank in Utrecht. Foto: ANP

18 mei: Het voorjaar van 2020 was een historisch slecht broedseizoen voor weidevogels in de noordwestelijke greidhoeke. Voor het gehele kleigebied ,,liket it net goed”, zegt Albert van der Ploeg, voorzitter van het Kollektivenberied van agrarische natuurverenigingen en van de Noardlike Fryske Wâlden. ,,Alle lûden dy’t ik hear, sizze dat it net bêst liket.”

Foto: Shutterstock

19 mei: Een uitdaging voor serveersters en obers van eetcafé Kromme Knilles in Akkrum: zij moeten met een vol dienblad de drukke doorgaande weg in het centrum oversteken om hun klanten te bedienen. Met een terras op het grasveld bij de kerk ziet ondernemer Rolf van der Veer namelijk kans om in de anderhalvemetermaatschappij meer mensen te kunnen ontvangen.

20 mei: De vondst van zijn leven. Zo betitelde de Leeuwarder amateurarcheoloog Robbert Velt de fibula die hij in mei heeft uitgegraven. De zilveren mantelspeld was zo goed als compleet en wordt gezien als een Friese topvondst. ,,Ik sta er nog steeds versteld van, want daar vond ik een bijna complete fibula. Ik haalde drie grotere stukken en nog flink wat losse fragmentjes boven”, zei Velt. Het pronkstukje heeft nu een plek gekregen in het Fries Museum.

23 mei: Geheel onverwacht overlijdt op 22 mei Andries Ekhart, oud-wethouder en fractievoorzitter van de PvdA in Leeuwarden. Hij werd 66 jaar en liet een vrouw, twee kinderen en een kleinkind na. Ekhart was volgens wethouder Sjoerd Feitsma (PvdA) tot het laatst actief voor de gemeente. ,,We hadden die ochtend nog contact over zaken die in Leeuwarden speelden en ’s avonds kregen we het telefoontje dat hij er niet meer is. Het voelt echt heel raar.”

Foto: Marchje Andringa

Lees ook de andere delen van ons jaaroverzicht:

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in juli in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in juni in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in mei in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in april in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in maart in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in februari in het Friesch Dagblad?

Jaaroverzicht 2020: wat stond er in januari in het Friesch Dagblad?

Nieuws

menu