KNGF Geleidehonden zoekt pleeggezinnen voor puppy’s in Fryslân
Ieder jaar worden tweehonderd pups geboren bij KNGF Geleidehonden. De komende maanden verlaten flink wat van die jonge honden hun nest en voor deze pups zijn nog pleeggezinnen nodig in Fryslân.
Margreeth Hofman uit Wolvega neemt al tien jaar lang pleegpuppy’s op in haar gezin. ,,Het zit in mijn karakter om doelbewust met iets bezig te zijn. Een eigen hond kan ook, maar dit is beter. Je hebt een doel, je weet dat hij straks iemand met een beperking helpt”, zegt Hofman. ,,Bovendien zijn het altijd leuke honden. Het zijn vaak labradors of labradorkruisingen. Ze zijn slim, over het algemeen rustig in huis en enthousiast als je iets met ze onderneemt.”
Labrador
De puppy’s wonen het eerste jaar van hun leven bij vrijwillige pleeggezinnen, waarin ze worden voorbereid op hun opleiding tot geleidehond. Nieuwste en elfde pleegpuppy in het gezin van Hofman is de tien weken oude zwarte labrador Jovi. Jovi moet het komende jaar bij de familie Hofman leren omgaan met dagelijkse zaken als openbaar vervoer en winkels. Daarna gaat hij verder met zijn opleiding bij KNGF Geleidehonden.

Jovi is pas net in Wolvega. Volgend jaar zomer zal Hofman de pup weer afleveren op ‘school’, voor het vervolg van zijn opleiding die zo’n zes tot acht maanden zal duren.
Zelf vind ik het vooral mooi dat ik het doel gehaald heb. Dat geeft een goed gevoel
Het afscheid valt Hofman niet zwaar. ,,Dat valt wel mee omdat je ernaar toewerkt. Je bent met een doel bezig: zorgen dat hij uiteindelijk naar school kan en later iemand kan helpen.” Voor mensen met jonge kinderen kan het wel lastiger zijn, weet Hofman. Toen haar eerste pup tien jaar geleden naar school ging was haar jongste zoon, nu negentien, het daar niet mee eens. ,,Hij kreeg zo’n mooi knuffelhondje mee, een labrador met zo’n dekje van KNGF. Maar dat was niet naar tevredenheid. Zelf vind ik het vooral mooi dat ik het doel gehaald heb. Dat geeft een goed gevoel. En dan richt ik me op de volgende pup.”
#Gezocht : pleeggezinnen voor onze lieve #pups . Als pleeggezin ben je een onmisbare schakel in het hele opleidingstraject van de geleidehond. We zoeken vnl. pleeggezinnen in Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe, Flevoland en Gelderland. Iets voor jou? https://t.co/fEiwAYvkl6 pic.twitter.com/6fYJ7Rg11P
— KNGF Geleidehonden (@KNGFGeleidehond) August 28, 2019
Autisme, blind of PTSS
Welke kant een hond uiteindelijk opgaat hangt van zijn karakter af. De honden van Hofman zijn onder andere blindengeleidehond, buddyhond voor kinderen, autismegeleidehond en buddyhond PTSS geworden. ,,Ik had één hond die zo ontzettend lief en geduldig was met kinderen. Ik was een keer op vakantie toen hij nog maar een jonge pup was. Op de camping lag een meisje te slapen en hij ging naast haar liggen, legde zijn kop op haar arm en keek haar moeder aan van: ik zorg er wel voor. Dat is dus een autismegeleidehond geworden en dat snap ik heel goed.”
Sinds de oprichting van Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds in 1935 zijn duizenden honden geschoold. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid van mensen met een beperking, zoals blinde en zeer slechtziende mensen, mensen in een rolstoel of met een posttraumatisch stresssyndroom of kinderen met autisme.
Puppy
Het is niet moeilijk om een pup op te voeden, zegt Hofman. ,,Je moet gewoon goed luisteren naar het advies van de puppy-instructeur. Dan komt het goed. Het enige nadeel is dat je een jaar lang nogal gebonden bent, maar daar valt mee te leven.” Hofman raadt het iedereen aan, het opvoeden van een KNGF-pup. ,,In Fryslân zijn meer puppypleeggezinnen nodig, dus ik zou zeggen: meld je aan!” Vooral in Noord-Nederland zoekt de stichting nu pleeggezinnen.
Honden van een jaar of twaalf hebben vaak hun beste jaren wel gehad. Toch ziet fotografe Kitty Bertelink (28) uit Tirns de schoonheid van deze doorleefde viervoeters https://t.co/h35IGdpuvM
— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) February 26, 2019