Netkrapte zette ondernemend Wolvega op slot

Netbeheerder Liander kan vanaf vandaag weer grote stroomprojecten in Wolvega aansluiten op het net. Er wordt een uitgebreid verdeelstation in gebruik genomen, waarmee de eerdere netkrapte is opgelost.

Het nieuwe verdeelstation in Wolvega.

Het nieuwe verdeelstation in Wolvega. Foto: Rens Hooyenga

Veel bedrijven hadden daar last van. ,,Dit is heel goed nieuws voor Wolvega”, zegt manager Johan Helmich van spuitbussenfabrikant Motip Dupli uit Wolvega en lid van Parkmanagement Bedrijventerreinen Wolvega (SPBW). Netbeheerder Liander kan vanaf vrijdag weer grote stroomprojecten in Wolvega aansluiten op het net. Er wordt een uitgebreid verdeelstation in gebruik genomen, waarmee de eerdere netkrapte is opgelost. Veel bedrijven hadden daar last van. ,,Dit is heel goed nieuws voor Wolvega”, zegt manager Johan Helmich van spuitbussenfabrikant Motip Dupli uit Wolvega en lid van Parkmanagement Bedrijventerreinen Wolvega (SPBW).

Ook zijn eigen bedrijf had last van de netkrapte. ,,We hebben een nieuwe productielijn en hebben daarvoor nieuwe machines gekocht. Die konden we in eerste instantie niet aansluiten. Er waren toverkunsten nodig om de uitbreiding uiteindelijk toch mogelijk te maken.”

Het bedrijf heeft elders nog een hoogbouwmagazijn, dat aangesloten is op een ander transformatorhuis dan de grote fabriek. ,,En daar hadden we nog wat capaciteit over.” Via een kabel werd deze ruimte gebruikt voor de nieuwe productielijn. ,,Maar dat heeft ons wel ongeveer een ton gekost.”

Slechte communicatie

Aan de ene kant heeft hij begrip voor de problematiek bij Liander, die zich geconfronteerd ziet met een hausse aan energieprojecten en meer bedrijvigheid. ,,Maar ik vind wel dat er laat is gereageerd. En de communicatie was niet goed. Het kwam anderhalf jaar geleden opeens uit de lucht vallen.”

Voor Motip Dupli was het probleem vervelend. ,,Maar ik weet ook van een nieuw bedrijf dat niet aangesloten kan worden. Het is net alsof je een huis bouwt, en als dat af is te horen krijgt dat je geen licht hebt. Gelukkig kunnen we nu weer verder.”

Er waren toverkunsten nodig om de uitbreiding uiteindelijk toch mogelijk te maken

Peter Hofland, woordvoerder van Liander erkent dat de communicatie beter kon. ,,Zeker in het begin, toen de lokale netten snel volraakten, hebben we de communicatie naar klanten niet goed gedaan.”

Volgens Hofland worden sinds oktober vorig jaar klanten persoonlijk geïnformeerd. ,,We realiseren ons dat we het beter moeten doen en verbeteren dat steeds. Nu, bij de opheffing van de transportschaarste, informeren we alle klanten die daarmee te maken hebben gehad persoonlijk.”

Zonnepark voor de helft aangelegd

De gemeente Weststellingwerf kon gisteren niet achterhalen hoeveel bedrijven in Wolvega en omstreken last hadden van de problematiek. Liander houdt het op drie. Wel meldt de gemeente dat het zonnepark van Gutami Solar bij Om den Noort in Wolvega van tien hectare vanwege de netkrapte eerst maar voor de helft is aangelegd. De bouw van de rest begint binnenkort.

In Wolvega zijn de problemen voorlopig voorbij, maar elders in de provincie zit het net nog altijd propvol. De afgelopen weken kwam er bij Leeuwarden een knelpunt bij. In de stad waren nieuwe aanvragen voor het opwekken en afnemen van stroom al kansloos, en daar kwam gisteren een gebied tussen Leeuwarden, Deinum en Boksum bij. Liander investeert de komende jaren honderden miljoenen in het Friese net.

Nieuws

menu