Een prik halen is een daad van naastenliefde en daar zou niemand moeite mee moeten hebben | Opinie

Toegang tot horeca en andere openbare gelegenheden wordt mogelijk afhankelijk van een vaccinatiebewijs of test. Eindelijk. Niemand zou daar moeite mee moeten hebben.

Een vrouw krijgt een coronavaccin.

Een vrouw krijgt een coronavaccin. Foto: ANP

Het was een fotogeniek tafereel, een maand geleden in het centrum van Wenen. De veel te rijke gegadigden voor een bezoekje aan de elitetasjeswinkel Louis Vuitton stonden keurig achter elkaar opgesteld achter een gespannen touw te wachten voor de deur. Kapje voor, mobieltje in de hand. De gegoede jeugd mocht van Covid-19 maar mondjesmaat naar binnen. Over nivellering gesproken.

De terrassen in de oude, zachtgele binnenstad zaten vol met mensen die een test- of vaccinatiebewijs hadden kunnen tonen. Niemand die ik in die vijf dagen in de Oostenrijkse metropool – ruim twee keer Amsterdam – heb horen klagen, protesteren of vervelend zien doen. Alle café’s en restaurants vroegen ernaar. Geen bewijs, geen toegang.

Leven gered

Misschien is het een verschil in volksaard, excusez le mot . Maar de cijfers spreken boekdelen. Vrij en blij Amsterdam telde tot een paar dagen geleden 2712 (0,311 procent) sterfgevallen door Covid-19, Wenen kwam tot 2208 (0,116 procent). Even rekenen: een strikter anti-Covid beleid en –gedrag had een kleine negenhonderd Amsterdammers het leven gered.

Er is dus wel wat te zeggen voor de aanscherpingen die het kabinet per 25 september laat ingaan. Het virus is nog lang niet bedwongen. Daartoe dienen de strengere regels voor toegang tot openbare gelegenheden, waar veel mensen bijeenkomen die elkaar ziek kunnen maken. Die kans mag niet bestaan. Mensen hebben er recht op om zich in het openbare leven veilig, zo veilig mogelijk, te voelen. Daar heeft iedereen belang bij, boer, burger en zakenman.

Toegangseisen dienen om vaccinatieplicht te vermijden in tijden van pandemie, zoals nu. Wat anders te doen, als er een virus rondwaart dat zo veel levens wegrooft? Denken dat het een dingetje van de media is? Anderen de schuld geven? De wetenschap zwart maken? Hopen op het beste?

Beschermen

Als vaccinatie levens redt – in de geschiedenis een waarheid als een koe – dan is het nogal wat om zo’n prik te weigeren. Zo’n beslissing neemt niemand zomaar, maar het lijkt vrij onbegrijpelijk. Wetenschappers weten dat de vaccinatiegraad nog omhoog moet. De GGD stuurt een prikbus naar Dantumadiel. Niet om mensen voor het blok te zetten, maar om ze de kans te geven zichzelf en anderen te beschermen.

Zichzelf, omdat vaccinatie de kans op ernstig ziek worden flink reduceert. Anderen, omdat het virus zal uitsterven als het nergens nog kwaad kan doen: hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe eerder het virus uit ons leven verdwijnt.

Het gemeentebestuur van Dantumadiel heeft er terecht op gewezen dat een klein deel van de inwoners moeilijk te bewegen is tot vaccinatie, op geloofsgronden. Dat deel zou de komst van de prikbus misschien kunnen opvatten als een voorbode van vaccinatieplicht, en die plicht moeten we niet willen.

Gesprek

Beter dan waarschuwen had wethouder Wielstra echter kunnen proberen om verbanden aan te wijzen tussen het christelijke gedachtegoed en het doel van de GGD-prikbus. Dat heeft hij niet gedaan. Maar hij heeft wel de mogelijkheid tot gesprek geopend. Meer mensen zullen zich afvragen wat hun positie nu eigenlijk zou moeten, of kunnen, zijn.

Mij lijkt jezelf laten vaccineren een daad van naastenliefde. Een daad die goed uitpakt voor jezelf, maar ook eentje die anderen tot een zegen is. Om in stijl te sluiten: de tegenstanders van vaccinatie bevinden zich op een dwaalweg (maar zij die voor de plicht beducht zijn hebben groot gelijk).