Verstandelijk beperkten aan de slag in nieuwe lunchroom station Feanwâlden

In het stationsgebouw in Feanwâlden komt toch een lunchroom waar mensen met een verstandelijke beperking aan de slag gaan. Nadat vorig jaar een vergelijkbaar plan strandde, pakken nu twee nieuwe initiatiefnemers het op.

De verbouwing van het stationsgebouw is in volle gang.

De verbouwing van het stationsgebouw is in volle gang. Foto: Marcel van Kammen

Met De Ferbining, zoals de eetgelegenheid heet, komt een diep gekoesterde wens van Martina Tolsma en Gooitzen Hager in vervulling. ,,Ik ben betrokken met deze groep mensen. Ik werk op de Wingerd in Damwâld met deze jongvolwassenen. Ik geef les in zorg en welzijn, gericht op horeca en schoonmaakwerk. Dat sluit perfect aan op de lunchroom”, zegt Martina Tolsma.

Tolsma merkte dat het voor veel van deze mensen lastig is een baan te vinden om gewoon in de maatschappij mee te kunnen draaien. ,,Vaak kunnen ze wel op een zorgboerderij terecht, maar wij willen ze een werkplek midden in de samenleving bieden. Dat heb je wel met een baan in een lunchroom. Het is ook een wisselwerking waarbij de mensen een gezicht krijgen voor de maatschappij. Bezoekers van de lunchroom kunnen ontdekken waar deze groep allemaal toe in staat is met de juiste begeleiding en structuur.”

Het is ook een wisselwerking waarbij deze mensen een gezicht krijgen

Het is de bedoeling dat dertig tot veertig jongvolwassenen er een werkplek krijgen. Naast bediening in de lunchroom kunnen ze aan het werk in een moestuin, en kunnen ze het aangrenzende park onderhouden. De oogst van de moestuin wordt in de lunchroom opgediend. Tolsma: ,,Voor ons hoeft een komkommer niet recht te zijn. We willen zoveel mogelijk producten uit de eigen regio gebruiken, zodat die ook profiteert van De Ferbining.”

De werknemers werken in de lunchroom zo zelfstandig mogelijk. ,,We hebben bijvoorbeeld een speciaal koffiezetapparaat aangeschaft waar alle onderdelen een eigen kleur hebben. Zo is die door iedereen makkelijk uit elkaar te halen om schoon te maken”, vertelt Hager.

Gevoelig voor prikkels

Omdat veel van het toekomstige personeel gevoelig is voor prikkels, wordt de vloer geluidsarm en zijn de ramen extra dik en zonwerend. Hager: ,,We zitten in een stationsgebouw, dus er komen treinen langs. Maar verder proberen we de omgeving zo prikkelarm mogelijk te maken.”

Hager werkt nu nog in de beveiliging, maar heeft wel een zorgdiploma. ,,Ik begeleidde veel jonge mensen op mijn werk en dat vond ik heel leuk. We werken allebei al zo’n 25 jaar. We hadden het idee: als we iets anders willen, dan moeten we dat nu doen.”

Grote zorglocatie

Een paar jaar geleden kwam stichting De Opstap met eenzelfde soort plan voor het stationsgebouw. Die trok zich terug omdat de gemeente Dantumadiel zich volgens deze initiatiefnemers steeds moeizamer opstelde. ,,Toen wij aangaven bij het stationsgebouw werkplekken voor twintig tot dertig man te creëren, reageerde de gemeente geschrokken”, licht Jannie van der Wal, een van de mensen achter De Opstap, toe. ,,Ze vreesde dat er een grote zorglocatie op die plek kwam. Maar ik hoor nu dat er werkplekken voor dertig tot veertig mensen komen. Dus nog meer dan in ons plan.”

Volgens wethouder Kees Wielstra klopt het dat er veel overlap zit in de plannen van De Opstap en De Ferbining. Maar voor de plannen van De Opstap was een veel grotere verbouwing van het stationsgebouw nodig. ,,Het ging niet om het aantal werkplekken. Die stichting wilde er ook kantoorpersoneel vestigen. Dat vereiste veel meer verbouwingen, waardoor de exploitatie moeilijker zou worden. De gemeente zou jaarlijks moeten bijspringen en dat geld is er niet.”

Tolsma en Hager hebben de financiering nog niet helemaal rond, maar verwachten wel een sluitende exploitatie. Doordat Feanwâlden een knooppunt wordt voor het busvervoer in de regio en opstapplaats wordt voor de sneltrein, verwachten ze klandizie genoeg.

Toeristisch overstappunt

Behalve reizigers ziet Tolsma ook toeristen en bewoners van het dorp in de toekomst regelmatig De Ferbining bezoeken. ,,De gemeente maakt van het station een toeristisch overstappunt, wat aanloop van toeristen betekent. Met de komst van het transferium verdwijnt ook de rondweg die het stationsgebied isoleerde van het dorp. En een park verbindt het dorp en het station. Voor Feanwâldsters wordt de lunchroom zo een leuke plek om na een ommetje wat te eten of drinken.”

Samen met Arriva onderzoeken de initiatiefnemers het opzetten van wandel- en fietsarrangementen. Er zijn ook plannen voor fietsverhuur en eventueel een werkplaats voor fietsreparatie. En er komt een winkeltje met cadeautjes.

Tolsma: ,,Zonder brede ruchtbaarheid aan de komst van de lunchroom hebben zich al vier mensen gemeld die interesse hebben om bij ons te komen werken. En ze zijn al heel enthousiast.”

Nieuws

menu