‘Al in de jaren negentig had Netanyahu alles in zich voor de perfecte populist’ | Interview

De existentiële crisis waarin Israël zich bevindt, kwam voor politicoloog Dahlia Scheindlin niet als een verrassing. „Israël zou op den duur gedwongen zijn om te kiezen tussen gelijke rechten voor iedereen of een niet-democratische weg.”

Protest in Tel Aviv tegen het plan van Netanyahu om het parlement meer zeggenschap te geven over het rechtssysteem.  Tegenstanders zien de hervormingen als een bedreiging voor de scheiding der machten in het land.

Protest in Tel Aviv tegen het plan van Netanyahu om het parlement meer zeggenschap te geven over het rechtssysteem. Tegenstanders zien de hervormingen als een bedreiging voor de scheiding der machten in het land. Foto: EPA

Gehaast loopt politicoloog en veel gevraagd analist Dahlia Scheindlin (50) eerder deze maand tegen het eind van de middag café Masaryk binnen, in een welvarend deel van Tel Aviv vol restaurants, cafés, boekwinkeltjes en chique kapsalons. Her en der lopen buiten nog mensen met de Israëlische vlag, de sporen van weer een dag van massale protesten tegen de juridische hervormingen van de regering. De betogers vrezen dat de rechtse regering van premier Netanyahu de Israëlische democratie de nekslag toedient door de rechterlijke macht ondergeschikt aan de politiek te maken.